НОВИНИ

Нови разкрития за Ковачевско кале край Попово

Разкопките на Ковачевско кале край град Попово дават нова светлина за предназначението на крепостта. Археолозите са разкрили основите на най-голямото на територията на България зърнохранилище от времето на римския император Константин Велики. Според специалистите, тук е било събирано зърното от целия регион.

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 28.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Досега се е смятало, че Ковачевско кале е възникнала като крепост на главния римски път, който свързва Марцианопол край Варна с Никополис ад Иструм край Велико Търново. Тя е била добре укрепена - разкрити са 14 бойни кули, а дебелината на стените достига 3,20 метра. Останките от огромното зърнохранилище с размери 20 на 60 метра карат археолозите да смятат, че крепостта е възникнала покрай него.

Пламен Събев – директор на Исторически музей - Попово: "Тази крепост възниква като един център за събиране и изкупуване на зърнена продукция, която после с керваните е заминавала за Константинопол".


;

Това се случва през ІV век, когато Константин Велики мести столицата на Римската империя в Константинопол. Подобни складове е имало и на други места в пределите ѝ.

Пламен Събев – директор на Исторически музей – Попово: "Той организира и няколко огромни пръстена с шосейна връзка, по които да пътуват керваните и да изхранват тази столица".

Покрай зърнохранилището в крепостта Ковачевско кале е имало и занаятчийска работилница за строителна керамика. Археолозите са открили и основите на сграда, за която смятат, че е била християнска църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачестиха случаите на родилни дефекти заради вируса Зика
Зачестиха случаите на родилни дефекти заради вируса Зика
В Софийския университет отбелязаха Световния ден на хинди
В Софийския университет отбелязаха Световния ден на хинди