НОВИНИ

Нови разкрития за разбития канал за трафик на хора във Франция

Българите, които са отишли на гроздобер в Лион, са транспортирани с нелицензирани микробуси. На адреса на фирмата, която ги е набирала в България, вместо офис разследващите открили незастроен парцел. Справка на сайта на Агенцията по заетостта показва, че дружеството не е лицензирано като трудов посредник.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:40, 24.09.2019
8352
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Фирмата набирала българи за гроздобер във Франция от различни райони на страната. Подмамвала бедни и необразовани хора с обещания за между 60 и 80 евро дневна надница. Предлагала им договори на чужд език, който не разбират.

Димитър Петров - ръководител на Специализираната прокуратура: Били са буквално изсипвани на полето, където са живеели в крайно мизерни условия - палатки без абсолютни никакви хигиенно-битови условия.

Работниците били наемани за по 20 дни. Повечето нямали договори с фирмата, твърдят разследващите. Получавали незначителни суми за храна, които след това били удържани от надниците им.

Евгения Деянова - наблюдаващ прокурор: Удържали са им по 200 евро за транспорт, каквато договорка не е имало и други разходи на място преценени. И в крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите дори недостигащо им да се върнат в България.

За участие в групата за трафик на хора са задържани французин и трима българи. Сред тях е и собственикът на фирмата, която набирала работниците.

комисар Людмил Попов - началник на отдел „Противодействие на трафика на хора" в ГДБОП: Тя е регистрирана на едно съвсем голо место поле, където няма нищо, а фактически самата дейност се е извършвала от домашната къща, на хората, които са ги набирали.

Българските участници в престъпната група си купили имоти във Франция, твърдят от прокуратурата.

Евгения Деянова - наблюдаващ прокурор: Открили са си магазин, търгували са със стоки там преди, което и нашето разследване е насочено към изпирането на пари.

От надниците на работниците били удържани по 70 евро за стек цигари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват случай с пострадало дете в детска градина в столицата
Проверяват случай с пострадало дете в детска градина в столицата
Тест на Ламанша за Брекзит без сделка
Тест на Ламанша за Брекзит без сделка