Нови сблъсъци по улиците на Каракас между демонстранти и полиция през последното денонощие взеха жертви. Неправителствени организации съобщават за 14 или повече загинали. Политическата криза във Венецуела предизвика сблъсък на позиции и на световната сцена. Ето и повече за напрежението около спорната фигура на венецуелския президент Николас Мадуро.

Държавен преврат. Така военният министър на Венецуела Владимир Падрино нарече самопровъзгласяването на председателя на парламента Хуан Гуайдо за президент. Точка за президента Мадуро, но не и победа. Напрежението остава заради противоречиви настроения в армията. Трети ден продължават демонстрациите и сблъсъците с полицията по улиците на Каракас.

Световните медии вече наричат Гуайдо опозиционен лидер. Той бързо беше обявен от Вашингтон за легитимен президент, но реакцията на Николас Мадуро не закъсня. От снощи тече 72-часовият ултиматум, който президентът даде на американските дипломати да напуснат страната. Европейският съюз призова за провеждане на законни избори във Венецуела.

© БТА
14 жертви на антиправителствените протести във Венецуела

14 жертви на антиправителствените протести във Венецуела

Венецуелска неправителствена организация съобщи, че14 души са били застреляни при антиправителствените протести, разтърсващи страната, където млад опо...

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че под натиска на общото недоволство "Мадуро трябва да напусне веднага поста си". А Русия твърдо се обяви в подкрепа на Николас Мадуро като законен президент.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Много ни тревожат сигналите от някои страни за възможна въоръжена намеса. Призоваваме тези страни да забравят за подобни мисли.

Китай също отправи предупреждения към Запада да не се намесва във вътрешните работи на Венецуела, а Турция се обяви безусловно "за" Мадуро. Генералният секретар на ООН призова към умереност.

Антонио Гутериш, ген. секретар на ООН: Абсолютно необходимо е да има диалог, да се избегне насилието и ескалацията.

Необходимо е и галопиращата инфлация в страната с най-големите петролни залежи в света да бъде овладяна, а проблемът с липсата на стоки от първа необходимост - решен. Тези са основните причини за уличните протести.

Сблъсъци във Венецуела след опита за сваляне на Николас Мадуро

Сблъсъци във Венецуела след опита за сваляне на Николас Мадуро

Белият дом призна Хуан Гуайдо, който е председател на опозиционния парламент на Венецуела, за временен президент на страната. От своя страна, президен...