НОВИНИ

Нови синтетични наркотици заливат пазара

Много от синтетичните наркотици лесно могат да се поръчат по интернет. Най-уязвими са подрастващите, защото синтетичната дрога може да бъде намерена в сайтове, където законно се предлагат модерни стоки за младите хора. За Варна статистиката сочи, че най-употребяваната дрога е марихуаната, следват амфетамините, кокаинът и таблетките екстази.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
07:51, 18.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Новите синтетични дроги се предлагат като алтернатива на съществуващите наркотични вещества. Най-често това са имитации на марихуана, кокаин или амфетамини.

д-р Борислав Станчев, Дирекция „Превенции” в Община Варна: Те обаче не се продават като наркотици, а се замаскират като ароматизатори за стая, билкови смески за пушене, соли за вана и всякакви други наименования, което позволява да се заобиколи контролът на наркотичните вещества.

Информация за новите дроги може да бъде намерена в социалните мрежи.

БНТ: Лесно ли е да се намери трева или друг вид наркотик?
Поля: Лесно е да, много. Разпространява се лесно много.
БНТ: Сред твоите съученици има ли такива които употребяват дрога?
Габриела: Май да.

Сериозният проблем е, че тези наркотици могат да отключат параноични и агресивни състояния.

д-р Борислав Станчев, Дирекция „Превенции” в Община Варна: Много често тя се продава като, примерно, хората си купуват екстази и си мислят, че са си купили таблетка с екстази, но вътре няма активното вещество, а има нов вид наркотици. Тъй като те не знаят какъв е ефектът и никой не знае предварително какъв ще е ефектът, могат да вземат по-голямо количество, което да доведе до тежка интоксикация, а понякога и до смърт.

Синтетичните наркотици са все по-евтини и по-достъпни за младежите.

д-р Борислав Станчев, Дирекция „Превенции” в Община Варна: В дискотеки и по концерти това е въпрос на 5 до 10 минути максимум.

Притеснителен факт е, че долната възрастова граница на децата опитали марихуана, амфетамини, екстази и алкохол вече е 12 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отбелязва раждането на един от най-великите си синове - Васил Левски
България отбелязва раждането на един от най-великите си синове - Васил Левски
Все повече инциденти по морето
Все повече инциденти по морето