НОВИНИ

Нови специалности в Земеделската гимназия в Сандански догодина

Нови специалности, които са търсени от бизнеса в Сандански ще бъдат разкрити от следващата учебна година в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев”. От ръководството на учебното заведение казаха, че искат да обучават кадри, които след това да успеят да се реализират на пазара на труда в региона и да имат осигурена работа след завършване на 12 клас. В момента в гимназията се обучават около 660 ученици в над 30 различни специалности.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
10:43, 15.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

От следващата учебна година в Земеделската гимназия в Сандански ще бъде разкрита специалност „Винаро-лозар”, като обучението ще бъде дуално. От винарския бранш са поискали съдействие от учебното заведение, тъй като от няколко години има недостиг на добре обучени кадри.

Емил Терзийски, директор на Земеделска Професионална гимназия „Климент Тимирязев” - Сандански: „Ние променихме изключително много политиката по приема и благодарение на това успяхме да оцеляваме. През последните години сме много мобилни на различни професии, това, което смятаме , че се търси на пазара, това, което е актуално.”

През есента ще има прием и по друга нова специалност „Автомобилна мехатроника”.

Емил Терзийски, директор на Земеделска Професионална гимназия „Климент Тимирязев”- Сандански: „Хората, които работят в сервизи, са почти 95% изцяло наши възпитаници. Сега точно специализираме мобилна мехатроника, което смятам, че това е професия, която е с бъдеще.”

С 9 хотела в Сандански гимназията вече има сключени договори за дуално обучение в професия „Готвач”. В 11 и 12 клас учениците ще имат и осигурена работа в ресторантите на хотелите, за която ще им се заплаща.

Христина Гълъбова, заместник директор на Земеделска Професионална гимназия „Климент Тимирязев”- Сандански: „В 9 и 10 клас ще им се плаща стипендия по 50 лв. на месец, а в 11 и 12 клас работодателите им плащат 90% от минималната работна заплата, на база изработеното работно време, което са положили при тях ”
Най- предпочитани са професиите свързани с икономика и туризъм. От тази година в училището има и паралелка „Изпълнител на термални и спа процедури”, за да може завършващите гимназията ученици да покрият нуждите на хотелиерския бранш в курортния град.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребват дядо Добри - светеца от Байлово
Погребват дядо Добри - "светеца от Байлово"
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за посадъчния материал
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за посадъчния материал