Таван на цените на телефонните разговори в Европа от май 2019 г. Това предвижда ново законодателство, одобрено днес от Европейския парламент. Въвежда се и нова система за предупреждаване на гражданите при извънредни ситуации.

Репортаж от Страсбург на специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

По-ниски цени на обажданията до други страни от Европейския съюз предвижда одобреният днес пакет "Телекомуникации". Максималната цена на разговор ще е 19 цента или 40 стотинки на минута и 6 цента или 12 стотинки за текстово съобщение.

Ева Майдел, евродепутат член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите: Поредната победа за потребителите след премахването на роуминга преди година и половина. Това законодателство ще влезе в сила от май 2019 г.

Новост е въвеждането на така наречената обратна връзка с телефон 112.

Ева Майдел, евродепутат, член на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите: Телефон 112 ще има възможност в целия Европейски съюз, където някъде се случва природно бедствие, опасност, критична ситуация или терористичен акт да изпраща съобщения на гражданите, които се намират в региона и които могат да бъдат засегнати от такава опасност.

Страните ще имат на разположение три години и половина, за да въведат системата.

Пилар дел Кастийо Вера, докладчик по пакет "Телекомуникации" в ЕП: Свързаността е гръбнакът на новите регулации на електронните комуникации. Свързаността е абсолютно необходима, за да се повиши нивото по отношение на параметри като скорост и капацитет, от които най-напредналите дигитални технологии се нуждаят.

По-бърза и по-сигурна връзка за потребителите на смартфони предвижда пакетът "Телекомуникации". Повишават се изискванията за сигурност и криптиране при услуги като WhatsApp и Skype. Осигурява се и още по-добра защита на правата на клиентите на телекомите.

Те ще са задължени да предоставят по-точна информация за натрупването на сметките, всеки потребител ще има право да запазва номера си до един месец, след като е престанал да бъде абонат на даден оператор.

Страните от ЕС ще трябва да улеснят създаването на суперскоростни 5G мрежи до 2020 г.

Ограничават високите цени за разговори с други държави от ЕС

Ограничават високите цени за разговори с други държави от ЕС

Още по-ниски цени на телефонните разговори между страните от Европейския съюз предлага Парламентът в Страсбург. Евродепутатите ще гласуват резолюция,...