Оптимизацията и набирането на кадрови военнослужещи продължава и през тази година - това съобщи министърът на отбраната в Пловдив. Очаква се да бъдат назначени нови 1300 души в поделенията в страната. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов бяха на честването на 75 години от създаването на Парашутната бригада, сега 68-ма бригада Специални сили.

За новите попълнения в армията са осигурени 30 милиона лева в бюджета на военното министерство - заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Очаква се процедурата по избор на нов многоцелеви самолет за въоръжените сили да стартира в края на април след като бъде обсъдена от Народното събрание:

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Ще поканим не само трите които са участвали досега F-16, „Грипен“ и „Юрофайтър“. Имаме писмо изпратено от „Боинг“ - F-18 следствие на разговори които сме водили. Има и други предложения,както знаете хърватите закупиха почти цяла ескадрила от Израел. Ще поискаме от тях да дадат оферта, тоест ще направим така пълен преглед.

Според Каракачанов съвсем скоро ще бъдат възобновени програмите за модернизация и строеж на бойни фрегати, защото в момента те не са пълноценни. За специалните сили ще бъде реновиран полигонът в село Црънча, но сумата ще бъде намалена от 5 на три милиона лева.

F/A-18 „Хорнет“ от състава на ВВС на САЩ
F/A-18 „Хорнет“ от състава на ВВС на САЩ © БТА / Архив
75 години от създаването на Парашутната бригада към Специалните сили в Пловдив

75 години от създаването на Парашутната бригада към Специалните сили в Пловдив

Оптимизацията и набирането на кадрови военнослужещи продължава и през тази година. Това съобщи министърът на отбраната в Пловдив. Очаква се да бъдат н...