НОВИНИ

Нови улики срещу Белгия в разследването на атентатите в Париж

Салах Абдеслам - единственият оцелял терорист при атентатите в Париж от 13 ноември миналата година, е бил разпитван от френската жандармерия в продължение на 30 минути часове след нападението, съобщават белгийски медии.

bnt avatar logo
от БТА
10:15, 23.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
улики белгия разследването атентатите париж

Въпреки че обичайно проверка на самоличността отнема 5-10 минути, при спирането на автомобила, с който Абдеслам се е връщал към Брюксел, френските жандармеристи са имали усещането, че нещо не е наред. Те снимали личната му карта и я пратили на своите колеги, свързали се с базите данни на Шенген и Европол.

Експерти от анкетната френско-белгийска комисия коментират, че жандармеристите са направили всичко по силите си, за да установят данни за досие на Абдеслам. Резултатът бил, че според базите данни терористът е "чист". Тези разкрития са потвърдени от двама депутати - френски и белгийски - които участват в работата на анкетната комисия.

Тези нови подробности хвърлят допълнителна сянка върху белгийските служби, тъй като заради пропуска в тяхната работа е било възможно Абдеслам да продължи пътя си към Брюксел спокойно. Вече бе изяснено, че братята Брахим и Салах Абдеслам са били задържани и разпитвани неколкократно от белгийските власти месеци преди атентатите, както и че те са се опитвали да пътуват до Сирия. В международните системи на службите за сигурност не е било отбелязано, че двамата са радикализирани ислямисти, затова френската жандармерия не е разполагала със сведения, заради които да задържи Салах.

Този пропуск доведе до четиримесечното издирване на терориста, заловен накрая на 18 март тази година. В периода на дългото му издирване втора група терористи, пряко свързана с извършителите на парижките атентати, подготви бомбите, взривени в Брюксел на 22 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на Летище София на протест срещу концесия на аерогарата
Служители на Летище София на протест срещу концесия на аерогарата
Япония с извънредни мерки за защита на пазара в случай на БРЕКЗИТ
Япония с извънредни мерки за защита на пазара в случай на БРЕКЗИТ