Учебно-производствена кухня, в която ще се обучават за работа хора с увреждания, е оборудвана в Комплекса за социални услуги в Пловдив. Оборудването е купено със средства на сдружението за подпомагане на българските домове в Берлин. Инициативата за...

Учебно-производствена кухня, в която ще се обучават за работа хора с увреждания, е оборудвана в Комплекса за социални услуги в Пловдив. Оборудването е купено със средства на сдружението за подпомагане на българските домове в Берлин. Инициативата за изграждането на кухнята идва от Националния алианс за работа с доброволци.

В кухнята ще се обучават групи от 12 човека, като в зависимост от индивидуалните потребности курсът ще трае от 3 месеца до две години.

Ренета Венева - председател на НАРД: „Наетите на работа от една страна ще са в самата кухня, там могат да работят до 10 човека и така ние се надяваме там и работещите в производствената кухня да бъдат наети от други кухни, ресторанти.“

В кухнята и сега се провеждат учебни практики.

Даниела Хършева - консултант – хранене – КСУ ”Св. Георги“ - Пловдив: „При нас се обучават деца с увреждания и се надявам да могат да се реализират при нас.”

Васил Русев: „Човек трябва да постига мечтите си. Мечтата ми е да стана готвач.”

През април в Пловдив ще бъде открито и шивашко ателие, в което също ще работят хора с увреждания.

Автор: Таня Матева

Оператор: Антон Марчев