Възстановителните дейности на гръцкия остров Закинтос, който вчера беше разлюлян от земетресение със сила 6,4 по Рихтер, продължават. Нанесени са материални щети, но според местните власти те не са значителни. Причината - островът е сеизмична зона и всички сгради са пригодени да издържат на люлеенето на земята.

© БТА

Според специалисти от Атинския университет обаче, т. нар. затихващи трусове в района ще продължат дълго време. Възможно е силата на някои от тях да е над 6, предупреждават те. Но са на мнение, че голямата опасност за Закинтос е отминала.

Няма пострадали хора при силното земетресение на о. Закинтос

Няма пострадали хора при силното земетресение на о. Закинтос

Няма пострадали хора при земетресението близо до гръцкия остров Закинтос тази нощ. Трусът от 6.4 по Рихтер е бил на около 50 км югозападно от острова...

Местното население е предупредено да провери конструкцията на домовете си. Сеизмолози обясниха разликите в магнитуда на труса с използването на различни измервателни уреди. Според американския сеизмологичен център силата на люлеенето край Закинтос е била 6,8, а според Гръцкия геофизичен институт - 6,4 по Рихтер.

6,8 по Рихтер разлюля остров Закинтос

6,8 по Рихтер разлюля остров Закинтос

Трусът с магнитуд 6,8 станал в Йонийско море край бреговете на гръцкия остров Закинтос (известен и като Занте), е причинил основно щети на острова, пр...