НОВИНИ

Нови въздушни удари в Сирия доведоха до още цивилни жертви

Нови въздушни удари и още цивилни жертви в анклава близо до Дамаск - Източна Гута. Местни лекари определят ситуацията като катастрофална и обвиняват международната общност, че напълно е изоставила населението в района на сраженията. В Африн навлязоха нови сирийски проправителствени сили, след първият конвой, който е в града от вчера.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:31, 21.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В Източна Гута всички чакат смъртта. След затишието през нощта, на сутринта въздушните удари на са продължили. С тях и агонията на хората. Под всяка рухнала сграда остават затрупани.

Само днес са загинали петима души и над 200 са били ранени при въздушни удари. За 400 000 местни, живеещи в обсада от години, кошмарът няма край. Те нямат дом, хляб, лекарства. От неделя насам градът е подложен на тежки бомбардировки включително и с варелни бомби и масиран артилерийски огън. За 48 часа са загинали между 250 и 300 души.

;

Източна Гута има стратегическо значение във войната. Анклавът е толкова близо до Дамаск, че ракети от него могат да поразят столицата и е единственото парче земя в бастиона на Башар Асад извън неговия контрол. Сега правителствените сили, подкрепяни от руските си съюзници, преминаха в настъпление, като обявиха, че искат да прочистят града от терористите.

;

В същото време на север в другата гореща точка - Африн днес пристигна нов конвой проправителствени сили. Сирийската агенция САНА предаде, че те идват на помощ на кюрдските бойци, които се сражават с турските сили в района. Вчера Анкара предупреди, че ще има сериозни последици, ако сирийските правителствени сили подкрепят кюрдските отряди от Силите за защита на народа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха трима души във връзка с обири в Пазарджик и Пловдив
Арестуваха трима души във връзка с обири в Пазарджик и Пловдив
Над 1800 студенти от Югозападния университет преминаха „Студентски практики”
Над 1800 студенти от Югозападния университет преминаха „Студентски практики”