НОВИНИ

Нови зелени зони за паркиране в София

Столична община и районни кметове обмислят разширяване на зелената платена зона за паркиране в центъра София. Става дума за още шест квартала. Причината - общинарите получават петиции, в които недоволни столичани настояват да се реши проблемът с липсата на паркоместа в кварталите около центъра. Шофьори и жителите на тези квартали обаче са разделени дали зоната ще реши проблема.

Александър Марков
от Александър Марков
20:48, 04.02.2016
5704
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Сега синята и зелената зона в София обхващат идеалния център на града.

Заради липсата на паркоместа, сега големият въпрос е да се въведе ли, или не зелена зона в "Лозенец", "Иван Вазов", "Яворов", "Възраждане", "Оборище" и "Крива река". Общинарите тепърва ще организират обсъждания с гражданите в тези райони - да има или да няма зона, в следващите 2 месеца.

Зафир Зарков, Комисия по транспорт - СО: Започна нов мандат. Има нови районни кметове. Резонно е да се даде някакъв разумен срок, в който все пак и те могат да сформират свое мнение на база на разговорите и с хората, които се вълнуват, и може би това е някакъв нормален срок за дискусия по въпроса.

Един от най-натоварените райони е Лозенец. Паркирането тук е невъзможно. Живеещите, обаче, са разделени в мненията си - да се разширява или не зоната. Иван Иванов има кафене и живее тук от години.

Иван Иванов: Питам Ви дори хората, които живеят тук, дали могат да си паркират колите? Тук, на "Янко Софийски", тия, които живеят, защото две трети от колите, пак Ви повтарям, са на хора, които идват тук да работят.

За разлика от Иван, други не смятат, че зоната ще реши проблема. Напротив - ще се наложи да плащат по 100 лева годишно и 10 лева месечно за лукса да имат място пред жилището си. И то само за първи автомобил. За всеки следващ таксата е по-висока.

- Не, не съм съгласна с това.

- Защо?

- Защото живея в Лозенец и знам колко трудно се паркира.

- Ами тъкмо зелената зона се предполага, че ще оправи нещата.

- Дано да ги оправи, ама не смятам така.

Кметът на "Триадица" вече разлепва покани за обществени обсъждания. Такива предстоят и в другите райони, а в "Лозенец" вече са започнали.

Любомир Дреков, кмет на р-н "Лозенец": Направихме информационна кампания, с жителите на района относно проекта за въвеждане на зелена зона, тоест предимства, недостатъци, какво би се променило.

Самите шофьори също са на противоположни позиции.

- Да. Добре е, добре е да се въведе, защото така се отрегулира паркирането, и особено неправилното паркиране.

- Не може да си вършиме работата. Какво да смятам. Те направиха зони. Че направят и на село зона още малко.

- Добре, ама няма ли да регулира паркирането по някакъв начин, според Вас?

- То си е регулирано и без зони. То е регулирано, какво има да се регулира.

Грубите сметка показват, че разширената зелена зона ще донесе около 8000 нови паркоместа на София. Живеещите в набелязаните за целта шест столични района обаче настояват с парите от таксите да се направят нови паркинги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на цистерна остана в ареста
Шофьорът на цистерна остана в ареста
Чакането на граничните пунктове с Гърция продължава
Чакането на граничните пунктове с Гърция продължава