9 души са били убити тази нощ по време на протести и размирици в Иран. Демонстрациите не стихват. От началото на недоволството в четвъртък броят на загиналите достигна 22.

© БТА

Шестима протестиращи са били убити при нападение срещу полицейски участък в град Кадариджан, съобщава иранската държавна телевизия. Сблъсъците избухнали, след като група мъже се опитала да открадне оръжия от участъка. 11-годишно момче и 20-годишен мъж били убити в град Хомейншахр, а член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция е убит в град Наджафабад.

Властите се опитват да се справят с протестите, които започнаха миналия четвъртък. Според президента на страната зад икономическите искания на недоволните стоят и други проблеми.

Хасан Роухани, президент на Иран: Проблемът не е само икономически. Хората не излизат по улиците, за да кажат "искаме пари, хляб и вода". Те имат и други искания. Настояват за по свободна социална среда.

Доклад на иранското вътрешно министерство показва, че недоволството увеличава популярността на салафистки джихадистки групи в северозападния граничен регион.

Последните подобни протести в Иран бяха през 2009 година след президентските избори в страната. Първоначалният повод за недоволството сега беше увеличението на цените и корупцията, но по-късно прерасна в протест срещу правителството. До този момент стотици са арестувани.