НОВИНИ

Как потребителите приемат новите емотикони на Фейсбук

Фейсбук пусна нови емотикони, които изразяват емоции. Освен стандартния бутон за "Харесвам", потребителите ще могат да реагират на публикации на своите приятели в социалната мрежа с пет различни емоции - любов, смях, учудване, тъга и гняв. Промяната се смята за революционна в развитието на социалната мрежа.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
08:30, 25.02.2016
6243
Чете се за: 01:46 мин.
Още
потребителите приемат новите емотикони фейсбук

Новите емотикони са кръстени Love, Haha, Wow, Sad и Angry, като е запазен и бутонът Like, който е преобразен. Емотиконите са активни вече и у нас и са достъпни за устройства, които работят с iOS и Android, както и за уеб версията на Фейсбук.

"Емотиконите са продължение на бутона "Харесвам" и ти позволяват да реагираш на история от твоя фийд не само с харесване, но и с изразяване на разнообразие от емоции. Направихме ги, защото непрекъснато слушахме как хората искат да имат повече възможност за изразяване, тъй като споделят най-разнообразни неща във Фейсбук.", казва Джули Зуо, директор дизайн във Фейсбук.
"Това е глобална промяна", коментира авторът в рубрика "Технологии" на Асошиейтед Прес Ник Джесданън. - Бутонът "Харесвам" е фундаментален за Фейсбук. Всъщност социалната мрежа се свързва с вдигнатия пръст, така че да направят нещо, което да намали значението на Like е много важно за тях", казва той.



Емотиконите предизвикаха фурор сред част от феновете и те реагираха с похвални постове в социалните мрежи:

"Харесва ми това, че вече няма само да натискам Like, когато някой приятел пусне нещо на стената си, а мога да изразя най-различни емоции".
"Имам новите емотикони от 20 минути и вече съм влюбена в бутона Wow."
"Страхотна новина. Фейсбук най-накрая добави "реакции". Няма повече да ни се налага да натискаме "харесвам", когато някой умре."


Далеч от ентусиазма е друга голяма група потребители. Те недоволстват, че няма бутон "Не харесвам" (Dislike), който очакваха с нетърпение. Хората поискаха и емотикони с други емоции, които според тях, повече ще подхождат на разговорите в социалната мрежа.

Традиционен негативизъм показаха и българските потребители на социалната мрежа.

"Изнервят ме тези промени. Някой питал ли ме е дали ги искам?", пише момиче с прякор Cat Angela.
"Писах на омбуцманката. Потресен съм от следобеда насам", казва пък Пламен Тачев.

Вчера, след като емотиконите станаха активни у нас, Фейсбук бе залят не само от коментари срещу промяната, но и от споделяния на снимки с желания за бутон "Dislike" и предложения за други емотикони с "по-подходящи", според аудиторията, емоции.


Отговорът на Фейсбук по повод негативния бутон е, че въвеждането му "няма доведе до добри резултати". От компанията смятат, че емотиконата Angry (гняв) до известна степен ще замени "Не харесвам".


Тестването на разширената гама от реакции започна миналата година, когато Марк Зукърбърг заяви, че е дошло времето да се даде възможност на хората да изразяват различни емоции под дадена публикация. За да се определи набора от реакции, екипът на Фейсбук проследи през последната година най-често използваните стикери и думи в коментарите.

От социалната мрежа обявиха, че ще държат под око всяка злоупотреба с „реакции“, защото една "хаха" реакция под публикация за нечия смърт би изглеждала не само неуместно, но и доста обидно.

;
Facebook Launches 'Reactions'

How do you feel about Facebook's new “reactions”? Angry? Sad? In love?

Posted by AJ+ on Wednesday, February 24, 2016
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката блокада влиза за дебат в Европарламента
Гръцката блокада влиза за дебат в Европарламента
Превозвачите: Контраблокадата ни е само към гръцката земеделска продукция
Превозвачите: Контраблокадата ни е само към гръцката земеделска продукция