В Гърция станаха ясни имената на новите министри. Кириакос Мицотакис обяви снощи състава на своето правителство, след като се закле като премиер. По обяд днес министрите полагат клетва, а утре ще се съберат на първото си заседание.

С идването си на власт Кириакос Мицотакис ще разполага с политическия комфорт на голямо парламентарно мнозинство, което му осигури впечатляващата изборна победа. Целта му е да изпълни обещанието да покаже бързи и видими резултати от работата си. Ето защо в избора на министри заложи основно на свои близки сътрудници и известни личности от "Нова демокрация", но и също и на експерти извън политическите среди. В кабинета влизат 51 министри, пет от тях са жени.

Ключовият пост на министър на финансите поема Христос Стайкурас. Той ще се възползва от богатия си опит във ведомството, където беше заместник-министър по времето на предишния кабинет на партията "Нова демокрация" до 2015 г. Към него са насочени погледите на избирателите, които гласуваха за обещаните от Мицотакис мерки като намаляване на данъците, увеличаване на заплатите, насърчаване на инвестициите и раздвижване на трудовия пазар.

За министър на външните работи е избран Никос Дендиас - известен юрист, заемал различни министерски кресла през годините. В неговия ресор попадат отношенията със Северна Македония, а премиерът Мицотакис е отявлен критик на Преспанското споразумение за решаване спора за името между двете страни.

Междувременно гръцките кредитори отхвърлиха призивите на новото правителство да облекчат тежките бюджетни мерки, които са част от спасителната програма за страната. В Брюксел финансовите министри от еврозоната обявиха, че договорените с Атина цели няма да бъдат променяни.