Новото правителство на Гърция на дясноцентристката партия "Нова Демокрация" положи днес клетва в президентския дворец в Атина в присъствието на държавния глава. Премиерът Кириакос Мицотакис положи клетва снощи.

На церемония, предавана на живо по държавната телевизия, 50 гръцки министри и техните заместници се заклеха пред Евангилието да спазват Конституцията и да служат на народа си.

Външен министър на Гърция стана Никос Дендиас, министър на отбрана - Никос Панайотопулос, а финансите поема Христос Стайкурас. Михалис Хрисохоидис оглавява министерството, на чието подчинение са полицията и специалните служби. Адонис Георгиадис ще ръководи ведомството на развитието и инвестициите.

Турция се надява на нова ера в отношенията с Гърция при новото управление, заяви президентът Ердоган пред турската преса. Двустранните отношения традиционно са белязани от разногласия за Кипър и споровете около юрисдикцията върху газовите находища в Средиземно море.

Междувременно международните кредитори на Гърция отхвърлиха призива на новия кабинет за смекчаване на бюджетните цели в частта за поддържане на големи излишъци за изплащане на дългове. Ангажиментите са си ангажименти, каза председателят на Еврогрупата Мариу Сентену.

Наблюдатели отбелязват, че "Нова Демокрация", начело с Мицотакис спечели предсрочните парламентарни избори в неделя с обещание да намали данъците и да договори по-добри условия с кредиторите.