Софиянци вече могат да плащат годишния данък за автомобилите си. На сайта си Общината предлага калкулатор, който може предварително да ви покаже дължимата сума, според новите условия. Промените са драстични и в двете посоки - увеличение за старите коли и намаление за новите.

Голяма част от хората , които избраха първите дни на кампанията, за да платят данъка на автомобила си, с изненада установиха, че той е паднал на половина.

Драстичното намаление усетиха хората, които имат по-нови коли с висок екологичен стандарт - евро 5 или 6.

Лъчезар Симеонов е един от доволните, данъците и на двата му автомобила са по-ниски:

Лъчезар Симеонов: На единия автомобил с 8 лв. ми е намален данъкът, на другия - с 112 лв.
Пуснаха калкулатор за новите данъци на автомобилите в София за 2019 г.

Пуснаха калкулатор за новите данъци на автомобилите в София за 2019 г.

От Столичната община пуснаха калкулатор за новите данъци на автомобилите. Така всеки в София ще може да изчисли данъка на колата си за 2019 г. В калку...

Хората с по-стари коли и без еко норма, разбира се не бяха доволни от промените, защото пропорционално на намалението, при тях данъкът е увеличен.

„Сигурно има логика, защото светът се бори за чист въздух и екология, обаче много закъсняваме ние“, каза пред камерата на БНТ шофьор. „70 -80% от българите нямат тези доходи, които има един германец или французин. Как да купи той нова кола“, допълни той.

Събираемостта на данъците на автомобилите се е увеличила драстично през последните години. Причината е, че вече е невъзможно да направиш технически преглед, без да имаш платен данък. За последните 6 години ръстът на приходите в столицата е с близо 200 млн лв.