Новите лични карти ще бъдат с чип, в който ще има биометрия, електронна самоличност и електронен подпис. Въвеждат се и временни лични карти, които ще бъдат за тези, на които е забранено да напускат страната. Издаването на новите лични документи трябва да започне в началото на 2020 година, когато изтича валидността на голяма част от сегашните.

Предвижда се таксите за новите лични документи да бъдат същите, каквито са и сега. Ще има промяна само в срока за експресно издаване. Заради централизираното изработване - вместо за сегашните 8 часа - експресната поръчка ще се изпълнява за 12 до 24 часа. Запазват се сроковете за бързата от 3 работни дни и за обикновената от 30 дни.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Във всяко едно районно управление на полицията или в ОДМВР ще могат да бъдат подавани заявленията за издаване на документите и съответно да бъдат получавани готовите документи.

Очаква се още да отпадне ограничението заявление за издване на лична карта или задграничен паспорт да се подава само в районното по постоянен адрес. В новите лични карти ще има чип, който ще съдържа биометрични данни и електронна идентичност.

Новите лични карти с електронна самоличност ще могат да се ползват и за електронен подпис. Чипът ще се чете безконтактно, така инвестицията за ползването на електронни услуги ще бъде само закупуването на един четец.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Ще може да се преминава през гранична проверка, през т. нар. "електронни гейтове" по летищата, както в момента може да се преминава с международния паспорт, без да се чака на опашка.

Валидността на личните карти се запазва - 10 години. При паспортите има промяна - ще имаме избор между паспорт с валидност 5 години и паспорт с повече страници и валидност от 10 години.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Смятам, че това ще облекчи българските граждани и особено тези, които живеят в чужбина и за да не се получават тези опашки, на които станахме свидетели пред българските посолства и консулства.

Личните документи, които имаме в момента са валидни до датата изписана върху тях и по-ранната им подмяна няма да бъде задължителна.