НОВИНИ

Новите пешеходни пътеки увеличават безопасността

От 15-ти септември миналата година пешеходните пътеки у нас изглеждат различно. Обликът им се подновява по модел на останалите европейски държави. В столицата поставянето на нови пешеходни пътеки с надписи се прилага поетапно. От Столичната община са категорични, че надписът привлича вниманието и хората се придвижват с по-голяма концентрация. Кампанията на БНТ „Спри, детето запази!“ подкрепя тази инициатива и призовава всички участници в движението за повече толерантност на пътя.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:00, 02.07.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

„Погледни наляво, а сега погледни надясно“ - това не е част от сутрешна гимнастика за раздвижване на врата, а надпис върху новите пешеходни пътеки. Идеята е залегнала в наредбата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, която регулира видовете маркировки.

Според заместник-кмета по транспорта на София Евгени Русев надписите по пешеходните пътеки увеличават безопасността на пешеходците.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на София: Реално ежедневно всеки се разсейва по някакъв начин, гледа или нещо подобно, докато този надпис поставен буквално в краката на човек действително изследванията показват, че повишава вниманието на хората и ги кара да бъдат предпазливи и внимателни при пресичане на пешеходни пътеки, което води до намаляване на инцидентите.
;

Хората също приемат позитивно новата визия на пешеходните пътеки.

Иванов: Смятам, че ще бъдат ефикасни и това е много добро начинание на столична община, защото народът се е забързал, а така надписът го посреща и му напомня. Много добро, моята оценка е отличен.

Все пак, за някои граждани най-важна за безопасността на пешеходците остава културата на шофиране.

Катя: Ако се повиши културата на шофиране, ще се намалят произшествията.

От Столичната община напомнят, че правилата за движение са ясни на всички, но е въпрос на добра култура и толерантност движението в града да бъде по-безопасно и спокойно. Идеята за иновациите е още един начин да се привлече вниманието на пешеходците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия заплашва да затвори пристанищата си заради бежанците
Италия заплашва да затвори пристанищата си заради бежанците
Балканско лятно училище за религии и обществен живот започва в Пловдив
Балканско лятно училище за религии и обществен живот започва в Пловдив