НОВИНИ

Новите правила за ТЕЛК може да оставят до 200 000 души без инвалидна пенсия

Между 150 и 200 000 души с увреждания може да загубят инвалидните пенсии и социалната подкрепа, която получават. Това е прогноза на председателя на сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Повод за нея са новите правила за оценка на трайно намалена работоспособност, които се прилагат от началото на месеца.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:12, 18.08.2018
7975
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Намалената работоспобобност вече се определя по нова скала. В повечето случаи проценти се дават само за основното заболяване.

Д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София: Човек, опериран от раково заболяване на деблото черво с диабет, усложнен с диабетна полинеропатия плюс прекарал тежък инфаркт, досега е бил втора група над 70%. Сега вземайки само основното заболяване, което в слчуая сме решили, че е раковото, пада на 50%.

Ако основното заболяване на пациента носи 80%, комисията може да му даде до 20% и за съпътсващите заболявания.

ТЕЛК-ът в столичната пета градска болница работи по новите правила от началото на тази седмица. За нова експертиза пред комисията са се явили между 40 и 50 души с изтекли решения.

Д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София: Само на трима или четирима души успяхме да запазим процента. Всички останали или значително се намалява процента, или не получават никаква пдоркепа, защото процентът отива под 50.

Хората с под 50% намалена работоспособност нямат право на ивналидна пенсия и социална подкрепа.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: Той вече не е човек с трайно увреждане. Той отпада. Той отива на пазара на труда, отива в училище, както си е. Това, че припада: може да му откажат затова, че има припадъци, затова че има психично заболяване.

От Здравното министерство още нямат данни колко от явилите се за ТЕЛК по новите правила са с променени проценти намалена работоспособност.

В Столичната картотека на медицинските експертизи жалби от пациенти срещу намалени проценти от ТЕЛК за момента няма. От Здравното министерство казаха, че в срок до шест месеца след влизане в сила на новите правила ще направят оценка на въздействието им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди поклонници посетиха Рилския манастир за Успение на Свети Иван Рилски
Хиляди поклонници посетиха Рилския манастир за Успение на Свети Иван Рилски
Роднини на загинали край Генуа бойкотираха траурната служба за жертвите
Роднини на загинали край Генуа бойкотираха траурната служба за жертвите