НОВИНИ

Новите проекти на столичното метро

До месец започва строителството на третия лъч на метрото, съобщи шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Отсечката ще свързва Театъра зад канала и квартал "Овча купел". За новото трасе ще бъдат купени и нови мотриси "Сименс", а неработещият вече близо половин година подвижен тротоар в подлеза на Орлов мост, ще бъде ремонтиран.

Николай Минков
от Николай Минков
16:51, 28.12.2015
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Подвижните тротоари в подлеза на Орлов мост са част от инфраструктурата на столичното метро. Единият от тях обаче се повреди през лятото и оттогава чака да бъде ремонтиран.

Стоян Братоев - директор на "Метрополитен": "Имаше проблем, свързан с доставката на резервни части. Поради това, че доставчика-фирмата, която ги поддържаше, не успя да се справи, направихме нова обществена поръчка, която вече приключи и в момента доставчика ще бъде представител на производителя в България".

Подвижните тротоари са замислени като бърза връзка между първият лъч на метрото и предстоящия да се изгради трети лъч на подземната железница.

Стоян Братоев - директор на "Метрополитен": "На другия край на този тунел, в който се намират подвижните пътеки, ще се намира метростанцията от третата линия. Фактически тук ще бъдат две трансферни метростанции".

През първия месец на следващата година ще започне строителството на първите 12 км от третия лъч на метрото.

Стоян Братоев - директор на "Метрополитен": "Поетапно първо ще започнем централния участък на третата линия от Театъра зад канала до "Красно село". След това постепенно, втората половина на следващата година да започнем и участъка от "Красно село" до "Овча купел", включително до жп линията до Горна Баня."

Въпреки, че третият лъч на метрото ще е готов след 3 години, вече е сключен договор за доставка на първите нови мотриси "Сименс".

Стоян Братоев - директор на "Метрополитен": "20 метровлака ще се доставят. Договорът е за 30, но те ще се доставят на етапи".

През тази година 80 милиона души са предпочели метрото пред другите възможности за придвижване в столицата. Средно по 330 хиляди пътници се превозват с метрото на ден. Прогнозите са през следващата година, след пускането на метростанция "Черни връх", пътниците да нараснат с още 20 хиляди на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли гарантиран основен доход в страна от ЕС?
Ще има ли гарантиран основен доход в страна от ЕС?
Лошо време в САЩ
Лошо време в САЩ