Новите цени на тока и парното, които предвиждат увеличение на електроенергията с малко над 3,5%, а за топлоснабдяването - с малко над 4.5%, бяха публично обсъдени днес в Комисията за енергийно и водно регулиране. По същото време пред сградата на регулатора имаше протест.

Вижте подробности от прякото включване в обедните новини на Николай Минков

Повече от два часа продължава обществено обсъждане на новите енергийни цени в КЕВР. До момента гражданските организации и отделни протестиращи настояват да се променят общите условия за получаване на топлинна енергия, да се премине към индивидуални договори с топлофикационните дружества, да отпаднат топлинните счетоводители. Всички ТЕЦ-ове да бъдат подложени на засилени проверки от страна на КЕВР дали не надписват фактурите.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че така определената цена на парното не е логична след като предстои поевтиняване на синьото гориво през второто полугодие на годината, така както вече е заявено от "Булгаргаз". От Федерация "Активни потребители" заявиха, че ако КЕВР не преосмислят цените за топлофикационните услуги, ще поискат оставката на целия регулатор.

Мая Манолова, национален омбудсман: Това увеличение на цената на електроенергията е абсолютно необосновано. То е нечестно. На фона на намаляващите цени на суровините то е наистина необяснимо. Предстои намаляване цената на природния газ. Такова е искането на „Булгаргаз“ - вярно, с 10 ст - под 1%, но така или иначе цената на природния газ ще бъде намалена, а цената на топлото ще бъде повишена.
Емил Георгиев изп. секретар на Федерацията на потребителите: При милион и половина под ръба на бедност и, кажи-речи, още толкова на ръба - да се тръгва към нов ценови шок е гавра с българските потребители. Така че наше то предложение е да не се повишава цената на парното - в никакъв случай.

Част от протестиращите пред регулатора бяха поканени да се качат и да участват в общественото обсъждане. Те призовахачленовете на КЕВР да не повишават нито цената на тока, нито цената на парното поне в рамките на половин годин През това време да се проверят всички енергийни и топлофикационни дружества дали те не допускат злоупотреби при фактурирането на услугите.