НОВИНИ

Новите учебни програми по български език и литература за 11 и 12 клас

Просветното министерство публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас. Както и досега ще се учат само български автори. Най-голямата промяна е, че тези автори ще се изучават не хронологично както досега, а тематично чрез съдържание като любов, смърт и природа. Според учители по български език и литература, този начин на преподаване не е добър и ще затрудни учениците.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Нивелина Няголова
08:43, 29.04.2018
5735
Чете се за: 01:36 мин.
Още

От просветното министерство обясниха, че заради новия закон и новия втори гимназиален етап са решили да приложат нов подход при изучаването на литература в 11 и 12 клас - тематичен вместо досегашния хронологичен.

Александър Трингов, експерт в МОН: В двата класа сме се ориентирали към 9 теми и към всяка от тях има предложени три художествени текста, които да се изучават.

Темите са:

  • родното
  • природата
  • смъртта
  • властта
  • миналото
  • любовта
  • вярата
  • трудът
  • изборът

С новия подход учениците можели да влязат в дълбочина на емблематични произведения и да ги анализират. Според учители обаче, подходът ще ги затрудни.

Марина Великова, учител по български език и литература,125-то СУ: Ако имаме предвид едно много културно и четящо поколение или хора филолози - да, това би било интересно за тях. Но за средно образование това за мен не е подходяща рамка. Програмите категорично не са просто не по-добри, а са по-лоши от предишните.

Ако се разгледа темата за "родното" се вижда, че тя се представя чрез изкривени образци като "Криворазбраната цивилизация" и "Бай Ганьо на гости", а не чрез произведенията на Вазов, казват още учителите. В момента министерството обсъжда новия принцип в Североизточна България.

Александър Трингов, експерт в МОН: Имаше единодушно приемане, 80 учители присъстваха, единодушно приемане на подхода и подбора на тестове.

И ако гилдията наистина е раздвоена и сега е времето да дава предложения за промени, какви са конкретните промени в програмите, кои произведения отпадат и кои се появяват? От министерството за пореден път не пожелаха да кажат.

Александър Трингов, експерт в МОН: Не е коректно да говорим по посока отпадане или добавяне, тъй като нямаме редактиране на учебните програми, не прилагаме методите на редакция, а те са изцяло разработени на нов принцип.

Сравнението на стари и нови програми показа - от 12 клас и изобщо от програмите отпада автор като Емилиян Станев. Отпадат и фейлетоните на Алеко Константинов. В 11 клас те са заменени от "Бай Ганьо на гости".

Марина Великова, учител по български език и литература, 125-то СУ: Ние отдавна се отказахме да учим нашите ученици на прозата на Ботев, на най- ярките публицистични прояви, сега виждам че се отказваме и от фейлетоните на Алеко, може би на някой му е твърде злободневно.

Поемата "Септември" на Гео Милев слиза от 12 в 10 клас. В 11 клас като автор се появява Никола Фурнаджиев със "Сватба". Автори и произведения от 11 и 12 клас разменят местата си, за да отговорят на тематичността. Произведенията са силно редуцирани. В 12 клас ще се учат и съвременни автори като Христо Фотев, Борис Христов и Виктор Пасков.

Марина Великова, учител по български език и литература, 125-то СУ: Положителното в програмата е, че има съвременни автори и излизащите от средно училище няма да живеят с илюзията, че българската литература завършва с последните автори от матурата - Димов и Талев.

За да се застраховат от реакции срещу изпадането на автори и произведения, от министерството казват, че учителите ще имат право сами да подбират допълнителни текстове. Според самите учители обаче както винаги няма да има нито часове, нито възможност за допълнителни автори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия с фонд за опазване на Големия бариерен риф
Австралия с фонд за опазване на Големия бариерен риф
Начало на процеса за ядрено разоръжаване на Пхенян
Начало на процеса за ядрено разоръжаване на Пхенян