НОВИНИ

Новите учебници за 1-ви и 5-ти клас трябва да бъдат отложени с няколко месеца

Новите учебници за 1-ви и 5-ти клас трябва да бъдат отложени с няколко месеца, защото сроковете за написването им са много кратки - такова становище изказа днес образователният министър. Той призова учители и издатели да настояват за това пред депутатите. Най-вероятно през първия срок на идната учебна година първокласници и петокласници ще учат или без учебници, или със старите учебници, но по нови програми.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:47, 21.01.2016
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Министър Танев се съгласи днес, че краткият срок от 7 месеца за написване на новите учебници е силно притеснителен. Във вторник "По света и у нас " показа призива на издатели и учители новите учебници да бъдат отложени с година.

проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката
Аз знам за този проблем както и вие преди излъченият от вас много хубав, дълъг репортаж, за който ви благодаря, така стана публично достояние.Ние не крием проблема.

Но, министерството е задължено да изпълнява закона, продължи министър Танев. За това според него единственият начин е учители и издатели да поискат отлагане на новите учебници с няколко месеца чрез народните представители.

проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката
Вие бихте ли говорили с народните представители? Аз не мога да говоря с тях, както знаете редът в България е да говоря в Министeрския съвет. Но ако ми искат мнението в Народното събрание аз ще подкрепя да има известно забавяне за първи и пети клас, ако издателствата не могат.

В крайна сметка по думите на министъра очертава се до края на първия срок се децата от първи и пети клас да учат без учебници или със старите учебници. Вече има заповед как ще се предават новите програми със старите учебници. И тук- министърът не е съгласен с мнението, че история в пети клас не може да се преподава с учебниците от 7-ми заради по-сложния понятиен апарат.

проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката
Конституция навсякъде е конституция, пирамида е пирамида.

Министърът кани всички директори и учители, които не са съгласни с това на среща с него и екипа му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Молдова след избора на нов премиер
Протести в Молдова след избора на нов премиер
Депутатите приеха електронното гласуване
Депутатите приеха електронното гласуване