НОВИНИ

Новите велоалеи по ул. "Георги Раковски" не се одобряват от шофьори и колоездачи

Столичната община разчерта велоалеи по улица "Георги Сава Раковски". С това се изпълни думата на кмета на София Йорданка Фандъкова, която през юни обеща, че там ще има трасета за велосипедисти. Появата им обаче не срещна одобрение от страна на шофьорите, дори и на част от колоездачите. Повече по темата в репортажа на Владимир Христовски.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
19:50, 03.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Днес емблематичната улица "Георги Сава Раковски" осъмна с по една велоалея в двете посоки. На място екипът ни видя, че те все още не са обезначени със знак, но вече са поставени велосветофари. Заради новите трасета двете крайни десни платна са намалени наполовина.

"Смятате ли, че това ще доведе до задръствания и изнервяне?"

Боян Костадинов, шофьор: "Да, ако има двама велосипедисти, 100%."

"Ами вижте колко е, то няма място за една кола. Май не е много удачно?!"

Патрис Механджиев, велосипедист: "На тази улица не е удачно, доста е централно разположена и твърде натоварена и е тесен пътят, за да сложат велоалея."

Новите велоалеи по улица "Георги Сава Раковски" предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи.

"Нищо чудно след един месец да я махнат, като видят, че се получават километрични задръствания, така както стана с буслентата на "Александър Малинов"."
"В Германия повечето пъти велоалеята е на тротоара. Когато няма място на тротоара, се кара на пътното платно, без да има нужда от очертания, само знак, който позволяващ на колите да се движат по пътното платно, също така при изпреварване на колоездач, шофьорът трябва да осигури 1,5 м. разстояние. Това се нарича култура."

Хората са единодушни, че изпълнението на велоалеите не е подходящо и животът на велосипедистите е изложен на риск, тъй като липват ограничители. Обърнахме се към Столичната община за коментар. От пресцентъра обясниха, че зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев е в чужбина и затова не могат да отговорят на поставените от нас въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е да си срещу Путин? Руският опозиционер Владимир Милов
Какво е да си срещу Путин? Руският опозиционер Владимир Милов
Утре отварят ценовите оферти за новата ТОЛ система
Утре отварят ценовите оферти за новата ТОЛ система