Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън и номинира за неговия пост директора на ЦРУ Майк Помпео. С него, както обясни Тръмп, имали по-сходни мисловни процеси. Според вестник „Уошингтон поуст“ от седмици е било публична тайна, че се готви смяна на държавния секретар и слуховете за нея даже били кръстени Рекзит.

За нов шеф на ЦРУ е номинирана Джина Хаспъл, досегашен заместник на Помпео. Ако бъде одобрена от Сената, тя ще е първата жена на поста.

Въпреки няколкото публични изблика на разнобой между Тръмп и Тилърсън през последните месеци, така и не стана ясно какво точно е довело до безвъзвратен разрив между двамата. Президентът даде само принципно обяснение.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: С Рекс се разбирахме доста добре, но имахме и разногласия. Сделката с Иран например. За мен тя е ужасна, искам да я разваля, но за него е ОК. Всъщност не мислехме наистина еднакво. А с Майк Помпео имаме много сходен мисловен процес.
Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео

Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео

Рекс Тилърсън вече не е държавен секретар на САЩ. Президентът Доналд Тръмп го уволни днес и номинира за поста директора на ЦРУ Майк Помпео.

Тилърсън и Тръмп бяха на различни позиции по много въпроси - Парижкото споразумение за климата, Иран, Северна Корея и Русия. Междуличностният конфликт достигна своеобразен пик миналата есен, когато NBC съобщи, че Тилърсън нарекъл Тръмп „слабоумен“, а президентът отвърна, че трябва да си премерят коефициентите на интелигентност.

Бившият петролен магнат отрече, че иска да се оттегля и тогава, и когато Тръмп омаловажи инициативата му за преки преговори с Пхенян. „Спести си енергията, Рекс, ние ще направим каквото е необходимо“, написа президентът в туитър.

Миналата седмица Тилърсън се опита да го послуша с изявление от Африка, където до днес беше на дипломатическа совалка.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ& За евентуален пряк контакт със Съединените щати - далеч сме от преговори. Трябва да гледаме трезво и да сме реалисти.

Но още същия ден - четвъртък, Тръмп изненадващо обяви едноличното си решение да приеме поканата на Ким Чен-ун за директни преговори.

Избраникът му за нов държавен секретар беше сред най-пламенните защитници на това решение.

Майк Помпео, директор на ЦРУ: Бъдете сигурни, че когато президентът влезе в стаята с Ким Чен-ун, ще е напълно подготвен за преговори.

Тръмп се опита да отхвърли твърденията, че уволнението на Тилърсън е заради разнобой в позициите за отравянето на двойния агент Сергей Скрипал в Англия.

„Звучи ми като да е била Русия“, допусна той нещо, в което Тилърсън е сигурен.

​Рекс Тилърсън - дискретният държавен секретар

​Рекс Тилърсън - дискретният държавен секретар

Рекс Тилърсън, бившият индустриален магнат, дискретен и пестелив на думи, напусна днес Държавния департамент, без да успее да намери мястото си начело...