В деня, в който преди 50 години Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на Луната, трима астронавти поеха на мисия към Международната космическа станция. Експедиция 60 се състои от американец, италианец и руснак. Те трябва да пристигнат на станцията след шестчасово пътуване.

© БГНЕС

Мисия като всяка друга. И единствена по рода си. До полетиш нагоре в деня на стъпването на Луната 50 години по-късно.

Лука Пармитано, астронавт от Европейската космическа агенция: Чувстваме се щастливи и късметлии, че можем да отпразнуваме това събитие по този славен начин.
Андрю Морган, астронавт от НАСА: Всяка мисия е специална, но за нас нашата е особено специална.
Александър Скворцов, космонавт от РОСКОСМОС: Два пъти сме били резервен екипаж. Сега това количествено натрупване дано се превърне в качество като първи екипаж. И да, малко сме напрегнати. Подготовката за всеки полет е много интензивна.

Точно в 19.28 ч корабът Союз МС13 излетя с тримата на борда от космодрума Байконур.

За Андрю Морган това е първи полет в космоса. Александър Скворцов ще лети за трети път, а италианецът Лука Пармитано ще е за втори път на МКС и този път ще е командир на мисията.

Тримата са отлично подготвени за така наречените космически разходки след дълги тренировки на земята. На МКС вече ги очакват тримата от досегашния екипаж.

50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс

50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс

На днешния ден преди 50 години човечеството стъпва на Луната. На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг изрича най-известната фраза в историята на космоса "Едн...