Главният преговарящ за Брекзит Мишел Барние ще представи в Брюксел европейските условия за преходния период преди Великобритания да напусне съюза. В същото време в Лондон парламентът ще обсъди законопроекта за излизането, а премиерът Тереза Мей ще отговаря на въпроси на депутати.

След едногодишен застой, в края на миналата седмица преговорите между Лондон и Брюксел достигнаха до дългоочакван и от двете страни пробив. След като бяха изяснени трите основни спорни точки - сметката, която кралството трябва да плати, статута на европейските граждани и бъдещето на границата с Ирландия, беше дадена зелена светлина на втория етап от разговорите по развода.

Преговарящият от европейска страна Мишел Барние ще представи условията на 27-те, които ще бъдат предложени на Лондон за двугодишния преходен период преди окончателно Великобритания да напусне Евросъюза. Тереза Мей поиска този период, за да се гарантира спокоен процес по излизане и за да могат двете страни да договорят бъдещите си отношения под формата на търговско споразумение.

Преди дни Барние беше категоричен, че всеобхватно търговско споразумение ще може да бъде сключено едва след март 2019-та, когато е фактическият Брезит. В рамките на преходния период ще може да бъдат договаряни двустранни споразумения, които обаче ще трябва да бъдат ратифицирани от всички национални и регионални парламенти в ЕС, а дори Великобритания да сключи двустранни търговски споразумения с трети страни, те ще влязат в сила, едва след като спре да е част от Общността.

По време на вчерашното си посещение си в София, Мишел Барние подчерта, че четири важни стъпки от преговорите по развода трябва да бъдат направени по време на българското председателство. След тях е изготвянето на обща позиция по бъдещите отношения на ЕС с Великобритания.