НОВИНИ

Новият Европарламент откри първата си пленарна сесия

В Страсбург беше открита първата сесия на новоизбрания Европейски парламент. Говорител на Европарламента обяви, че при всички случаи утре ще бъде избран нов председател на законодателния орган. На официалната церемония, по време на химна на Европа, евроскептични депутати демонстративно се обърнаха с гръб към залата. Вижте повече подробности от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:08, 02.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Новоизбраният Европарламент откри работата си днес. Заседанието се ръководеше от предишния председател Антонио Таяни. В началото той помоли евродепутатите да станат прави за химна на Европейския съюз. Всички се изправиха и когато Одата на радостта зазвуча, 29 евродепутати от британската партия "Брекзит" се обърнаха с гръб към залата.

От пленарна зала липсваше Франс Тимерманс - кандидатът на Партията на европейските социалисти за наследник на Юнкер, за когото не е ясно дали ще стане евродепутат или ще остане в Европейската комисия.

;

Празни останаха и трите места на каталунските сепаратистки политици, сред които е и Карлес Пучдемон. Те не могат да станат евродепутати, защото испанската власт отказва да ги признае като такива. Около 4000 души протестираха с каталунския флаг на площада пред Европарламента.

Най-младият евродепутат е 21-годишна датчанка, а най-възрастният - Силвио Берлускони, който е на 82 години. Новият парламент е съставен от седем политически групи.

Утре институцията трябва да избере председателя си. Заради проточилите се преговори между евролидерите в Брюксел парламентът отложи с няколко часа крайният срок за подаване на кандидатури днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница
Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница
Лидерите от ЕС подновиха преговорите кой да оглави евроинституциите
Лидерите от ЕС подновиха преговорите кой да оглави евроинституциите