НОВИНИ

Новият гл. архитект: София трябва да е град на хората, а не на автомобилите

Първото си интервю даде тази сутрин новоизбраният главен архитект на Столичната община Здравко Здравков, специално за зрителите на сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Той заяви, че трябва да се работи за цялостната визия на града. Неговата основна стратегия за развитие на София е свързана с промяната на отношението към пешеходците и създаването на по-добра среда за тях.

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 18.05.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
Здравко Здравков - главен архитект на София: Най-тежкият проблем за мен като гражданин на София е отношението към пешеходците, като средата, която сме създали ние архитектите е изцяло обърната към автомобилите. Имаме прекрасни улици, които осигуряват пропускливост на автомобилите, но придвижването на пешеходците от една точка до градския парк, от вкъщи до някоя станция на метрото не сме ги обследвали като качествени и обстойни маршрути. Затова ще работя за промяна на начина и отношението към пешеходците. Основна стратегия в концепцията ми за развитие на София беше град на хората, а не на автомобилите.

Предизвикателството да си главен архитект на София е изключително голямо и считам, че от качествата си на успешен мениджър и ръководител на проекти мога да дам на града най-важното, което съм добил в досегашния си опит, каза Здравков. Той смята, че един добър главен архитект трябва да бъде и добър мениджър и човек, който добре осъществява комуникация не само с гражданите и колективите, но и умее добре да балансира всички тези мнения, които се чуват не само в посока от общината към гражданите, а и да обхваща и мнението на гражданите, които да чуе и да обърне в правилната посока.

"От общината ще предприемем мерки за изготвянето на цялостни планове, за да може собствениците на /бел. на ред. неподдържани сгради, които са част от културно-историческото наследство/ да бъдат наясно със собствената визия и начина, по който ще изглеждат улиците в историческия център. Ние можем да предоставим на туристите историческо наследство от най-ранна християнска история през римско и османско време до съвремие, дори през комунистическа архитектура. Считам, че ние трябва да запазим историческия център във вида, в който е, за да може това да се превърне в привлекателно място за граждани и посетители и да може този център да започне да работи все повече с качествени пешеходни маршрути", обясни главният архитект.

"Възнамерявам да изготвим цялостни планове по главните фасади на сградите в историческия център, с които да регламентираме цветовите решения, начина на осветление, да дефинираме настилките, елементите на градското обзавеждане, за да можем да постигнем една по-хармонична среда. Иска ми се да създадем една последователност от паркове, площадни пространства, които са навързани в обща група и обвързани с качествени пешеходни маршрути. Идеята е постепенно да разтоварим центъра от автомобили, за да може превърнем столицата в един привлекателен исторически център", каза още Здравко Здравков.

Вижте целият разговор със Здравко Здравков - новият главен архитект на София в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниско ниво на безопасност в мина Ораново
Ниско ниво на безопасност в мина "Ораново"
Ще има глоби за показване от колата по време на баловете
Ще има глоби за показване от колата по време на баловете