Приключи ремонтът на граничен пункт „Изток“ на Дунав мост, откъдето влизат автомобилите от Румъния. С откриването му се очаква огромните опашки от тежкотоварни камиони да намалеят двойно и да се сложи край на задръстванията по границата.

Семейството на Станка Рукева редовно пътува от Русе за Букурещ. Признават, че са свикнали да чакат в километрични задръствания на Дунав мост. Имали са и фрапиращи случаи.

- Станка Рукева: „Имали сме случаи и по цял ден.

- БНТ: По цял ден сте чакали?

- Да, защото аз пътувам с микробус, отивам и се връщам, и цял ден.“

Затова и шофьорите имат надежда новият пункт да облекчи трафика. Той е изграден преди повече от 20 години, но дълго време нямаше нужда от него заради слабото движение по Дунав мост. Когато България влезе в Европейския съюз, картината се промени коренно и сега пунктът „Изток“ е готов да заработи, вече е с подменено осветление, има и модерни кабинки за служителите.

Галин Григоров – областен управител на Русе: „Всичко по пункта е готово да функционира, като изключим изходът, който се намира под моста. Предстои при оправянето на времето Агенция „Пътна инфраструктура“ да завърши ремонтните дейности и да направи най-накрая очаквания пробив.“

За да няма задръстване на Дунав мост, е нужно и Румъния да отвори втори втори пункт в Гюргево.

Галин Григоров – областен управител на Русе: „До момента, докато се изгради нов Дунав мост при Русе – Гюргево, дотогава проблемите винаги ще ги има.“

Галин Григоров прогнозира, че до 2 месеца пунктът ще отвори и най-сетне пустеещото с години съоръжение ще заработи.