НОВИНИ

​Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил встъпи в длъжност

Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил встъпи в длъжност със специална церемония, ръководена от главния секретар на Светия синод Герасим Мелнишки. Той взе жезъла, който олицетворява властта в Светата обител, от досегашния игумен Симон и го предаде на приемника му.

bnt avatar logo
от БТА
14:24, 17.12.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
​новият игумен бачковския манастир архимандрит самуил встъпи длъжност

Мелнишки благодари на дядо Симон за това, което е направил в манастира както за всичките 25 години от пребиваването си в него, така и през последните три като игумен. Присъстващите на неделната литургия миряни изразиха надежда, че и новият игумен да се грижи така за манастира, както Симон и като него да бъде духовен водач. Преди церемонията двамата духовници заедно отслужиха литургията.

Светият синод смени игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон с монаха от Видинската епархия Самуил с решение от 15 декември, в което няма посочени мотиви. Дядо Симон посочи, че Светият синод има правата да назначава и уволнява игумените, след като е преценил, че един човек ще бъде по-полезен някъде другаде. При нас това се нарича послушание, за което сме дали и обет, добавя Симон. Към момента знае, че заминава за Русе, но къде точно - ще разбере след като се срещне на място с Русенския митрополит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Папата отпразнува 81-годишнината си с пациенти от педиатрична клиника
​Папата отпразнува 81-годишнината си с пациенти от педиатрична клиника
АПИ: Всички републикански пътища са проходими при зимни условия
АПИ: Всички републикански пътища са проходими при зимни условия