НОВИНИ

Новият кмет на "Младост": Няма да се откажа от поста, както направи колегата

След дълга и разпалена дискусия общинските съветници решиха новият временен кмет на "Младост" да е арх. Румен Русев. Новоизбраният кмет, който ще поеме управлението на района от 4 юни, беше категоричен, че няма да се откаже от поста, както направи неговият колега Владимир Клисуров. В същото време Апелативният специализиран наказателен съд трябваше да реши окончателно дали да отстрани от длъжност досегашния кмет на "Младост" Десислава Иванчева, но заседанието беше отложено за 5 юни.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:19, 31.05.2018
Чете се за: 01:58 мин.
У нас

Още преди началото на заседанието на столичния общинския съвет част от служителите на районната администрация в "Младост" заплашиха с протест, ако ПР-ът на Иванчева - Кърджилов бъде избран за кмет. Кърджилов беше назначен вчера за заместник-кмет на района от отказалия се от поста Владимир Клисуров с цел да може да участва в избора за нов кмет, но днес беше подкрепен само от 1 общински съветник.

Първоначално председателят на СОС Елен Герджиков каза, че би трябвало съветниците да се съобразят с желанието на Иванчева, но след кратка пауза за обсъждане на ситуацията, все пак избраха арх. Румен Русев, с аргумента, че е по-компетентен. От БСП ги похвалиха, че са взели възможно най-отговорното решение.

Двама бяха кандидатите за поста - арх. Румен Русев и ПР-ът на Десислава Иванчева - Петър Кърджилов. Те бяха единствените законни- заместник кметове на района. Желанието и на арестувана Десислава Иванчев и на временно изпълняваща длъжността кмет на Младост Владимир Клисуров беше именно Кърджилов да поеме поста, но Общинският съвет избра арх. Русев с 32 гласа "за". Първото нещо, което той ще направи като кмет ще е да разпредели останалите 600 забавени преписки, а след това ще поиска и референдум за временен мораториум върху строителството в квартала.

арх. Румен Русев: Аз подкрепям Владо Клисуров, съжалявам, че той не е тука, през цялото време съм го подкрепял за референдума, дори аз му предложих, ако се притеснява, да стои в общината, да излезе отпуска или болничен и аз ще внеса този референдум в съда.

Арестуваната Десислава Иванчева се опита да уволни от ареста избрания днес за кмет на район Младост Румен Русев, но заповедта за неговото отстраняване се оказа нелегитимна, защото е издадена от ареста. Преди това тя изрично каза, че той е човекът който не трябва да заема поста. И досега арх. Русев няма обяснение защо Иванчева е категорично срещу него. Според другия кандидат Петър Кърджилов общинският съвет не е взел информирано решение. Той заяви пред съветниците, че има политически и научен опит и е подходящ за кмет, но след като не го избраха поиска от арх Русев спешно да се заеме с градоустроиството на района.

Петър Кърджилов: Това което е моят апел към арх. Русев е още в понеделник да напише писмо до г-жа Фандъкова с искане за градоустройствена процедура за целия район Младост.
арх. Румен Русев: Разбира се, естествено, то това беше основната идея и заради това съм отишъл в района да помагам на г-жа Иванчева.

Русев все още не е решил дали да остави Кърджилов за заместник- кмет. Обеща още администрацията в района да заработи много добре и уточни, че не е в конфликт на интереси, заради строителната фирма, която притежава.

В същото време Апелативният специализиран наказателен съд трябваше да реши окончателно дали да отстрани от длъжност досегашния кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, арестувани преди повече от месец с обвинение за подкуп в големи размери. Съдът вече веднъж я отстрани от поста по искане на прокуратурата, но Иванчева обжалва.

Днес заседанието беше отложено за 5 юни, тъй като адвокатите на обвиняемите Иванчева и Петрова, поискаха още време да се запознаят с доказателствата.

Иванчева използва възможността да се оплаче от лошите условия в ареста.

Десислава Иванчева - кмет на район "Младост": Абсолютно няма такава държава, няма такова правосъдие и абсолютно е нагласено както каза Марковски. Ако има правосъдие, ние сме китайци.

Новоизбраният кмет Румен Русев отправи критики към Иванчева, че не изпълнявала препоръките на колегите си в администрацията, а в последните месеци преди ареста въобще не идвала на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество пред БНТ
​Президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество пред БНТ
Сериозно повишение на цените на парното в няколко български града
Сериозно повишение на цените на парното в няколко български града