Десет общини в Пловдивска област печели ГЕРБ на местните избори, а БСП получава три. Този вот ще бъде запомнен с изключително ниска избирателна активност.

Вижте повече в прякото включване на Деница Торньова.

Пловдив

Победата в Пловдив е отборна, категорични са от ГЕРБ. Кандидатите на партията спечелиха и всички районни кметства в града.

Новият кмет Здравко Димитров заяви, че ще спази предизборното си обещание и ще направи ревизия на общинското управление, въпреки че досегашният кмет Иван Тотев е негов градски партиен лидер.

Здравко Димитров - избран за кмет на община Пловдив: Аз не мисля, че някой го е страх от ревизия, трябва да знаем какво е състоянието на общината, предстои приемането на бюджета, така че това са нормални неща.

Решаването на проблемите с трафика и намаляването данъка на автомобилите също ще бъдат сред приоритетите за новото общинско ръководство.

Екипът си Здравко Димитров ще представи след седмица.

Здравко Димитров - избран за кмет на община Пловдив: Всеки си идва с идеите, с програмата с екипа, но драстични промени няма да има, ако ме питате за метла - няма да има.

Успешен мандат на новия кмет пожела и опонентът му на балотажа Славчо Атанасов.

Според социолози, в лицето на бившия кмет, избирателите не са разпознали алтернатива на управлението на града и това е сред основните причини за ниската избирателна активност.

За хората не е имало интрига, тъй като на национално ниво партиите на двамата кандидати са в коалиция. И така Здравко Димитров беше избран за кмет с близо една пета от гласовете на пловдивчани.

Проф. Иван Чалъков - социолог: Тези 40 000, които са гласували, всъщност са били активните и той е отговорен пред тях, но в една демокрация той е отговорен пред всички. ГЕРБ макар да е първа политическа сила, няма удобно мнозинство в местната власт.

Изключително фрагментиран се очертава новият общински съвет на Пловдив, в който влизат 10 политически формации.

Здравко Димитров е новият кмет на Пловдив

Здравко Димитров е новият кмет на Пловдив

Резултатите от изборите в Пловдив определиха Здравко Димитров от ГЕРБ за кмет на града. На второ място остана Славчо Атанасов, издигнат от местна коал...

Още по темата Местни избори 2019