НОВИНИ

Новият коронавирус се разпространява преди появата на симптоми

Здравните власти в Китай предупредиха, че коронавирусът е заразен още в инкубационния период, преди да се появили симптомите. Китайският президент Си Дзинпин обяви, че "ситуацията е изключително тежка". Жертвите на вируса вече са 56, заразените са над 2000. Заразата достигна и Канада - първи случай на заразен там. Франция, където вече има трима заразени, планира да евакуира гражданите си от китайския град Ухан. Вашингтон ще изтегли дипломатите си от епицентъра на града. Великобритания и Япония също планират да евакуират гражданите си от Ухан.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:08, 26.01.2020
8992
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Мегафоните в Ухан не спират да напомнят за забраните, ограниченията и мерките срещу разпространението на вируса. В града-епицентър на заразата улиците опустяват с всеки ден.

Ма Сиауей, министър на здравеопазването на Китай: Все още знаем много малко за вируса. Източникът на заразата още не е открит. Не сме сигурни и за начина на пренасяне на вируса и как той може да мутира. Но според нашите наблюдения заразата може да се разпространява по време на инкубационния период.

Инкубационният период може да продължи от 1 до 14 дни.

Гао Фу, директор на Китайския Център за контрол и превенция на болестите: Болестта е нова. Според мен никой не иска да бъде използван за опитно прасе. Необходимо е време, за да се тестват лекарствата.

Починалите от новия вирус са на средна или по-напреднала възраст.

Сиа Жиан, лекар в болница в Ухан: Около 20 процента от пациентите са критично болни. Повечето от тях са възрастни, с първични заболявания - като диабет, високо кръвно или сърдечни заболявания.

За да се ограничи разпространението на вируса, в цялата страна вече е забранена търговията с диви животни. Новогодишните празници вероятно ще бъдат удължени. От днес е забранено пътуването до и от Пекин на автобуси от други провинции.

Блокадата на Ухан остава непробиваема. В града влизат единствено пратки с медикаменти, медицинска екипировка и предпазни маски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблеми с тестовете в четвърти и седми клас
Проблеми с тестовете в четвърти и седми клас
Село е в протестна готовност срещу замърсяването от ТЕЦ Бобов дол
Село е в протестна готовност срещу замърсяването от ТЕЦ "Бобов дол"