НОВИНИ

Новият кубински президент Мигел Диас-Канел встъпи в длъжност

Куба официално има своя нов президент. За първи път от 1959 г. година насам лидерът на островната държава няма да е с фамилията Кастро. Мигел Диас-Канел застава начело на Куба. Какъв курс ще поеме страната при новия лидер и ще има ли промяна? Борис Бъчваров разказва.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
17:55, 19.04.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Мигел Диас-Канел беше избран с 603 гласа от възможни 604. Той встъпи в длъжност на специална церемония в столицата Хавана.

57-годишният Мигел Диас-Канел отдавна беше сочен за заместник на Раул Кастро. Преди да бъде избран за президент, заемаше поста вицепрезидент. Новият лидер обеща да продължи революцията, но и икономическите реформи, започнати от предшественика му. Все още много хора се питат дали Диас-Канел ще бъде обединяваща фигура или носител на промяна.

;
Ялиуска Моран, жител на Куба: Диас-Канел ще даде най-доброто от себе си за държавата. Ще продължи историческия процес, през който сме живели до този момент и ще ни представи добре в парламента.
Арсенио Алонсо, жител на Куба: Диас-Канел трябва да подобри нещата в бизнеса, за да може да се издържаме. Парите, които ни се плащат свършват за два дни. Всичко отива за електричество, вода и гориво.

Диас-Канел е изправен пред огромни предизвикателства и трудна финансова обстановка. През 2010 г. започна реформиране на централизираната планова икономика, но модернизирането се случва изключително бавно и в някои случаи без успех. Неговото поле за маневриране ще бъде ограничено, тъй като Комунистическата партия остава водеща политическа сила и ще бъде ръководена от Кастро до 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха началника на полицейското управление в Раковски
Арестуваха началника на полицейското управление в Раковски
Посредникът в схемата за изнудване в община Младост е направил самопризнания
Посредникът в схемата за изнудване в община "Младост" е направил самопризнания