НОВИНИ

Новият министър на образованието обеща двойно увеличение на учителските заплати

Очаква се приемственост между министрите в социалната сфера, стана ясно при предаването на постовете. Новият министър на образованието Красимир Вълчев обеща двойно увеличение на учителските заплати за четиригодишния мандат, а социалният обяви като приоритет реформата при отпускането на инвалидните пенсии. Според новия министър на здравеопазването - в сферата са нужни повече експерти.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Екип на "По света у нас"
19:29, 04.05.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Новият социален министър Бисер Петков обяви като приоритет реформата в системата на инвалидните пенсии за по-справедливо разпределение на публичния ресурс.

Очакванията са тя да е готова в началото на 2018-та. По думите на новия министър чрез законодателните промени ще може да се случи и преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2010-та.

По отношение на минималната заплата Петков каза, че преговорите ще продължат. Гълъб Донев пък отчете успех с безработицата, която била една от най-ниските от 2009-та насам.

Проф. Николай Петров за втори път влезе в здравното министерство като негов шеф след участието си в кабинета на Марин Райков. Новият министър беше много пестелив на думи.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Аз съм тук в качеството си на експерт, за да изпълня и да дам всичко от себе си за реализацията на политическата програма на коалицията, която ме е упълномощила с това, т.е. аз ще се движа стриктно по управленската програма.

Проф. Петров заяви, че ще надгради всичко добро, направено от служебния екип. От него, според думите на д-р Семерджиев получава освен отчет на тримесечния мандат и папка с препоръки и задачи, които не търпят отлагане.

Д-р Илко Семерджиев - служебен министър на здравеопазването: Дотолкова, доколкото бихме желали някои започнати неща да бъдат довършени, а други, които се нуждаят от спешно преглеждане, да не се губи време и темпо.

В просветното министерство проф. Николай Денков предаде властта на дългогодишния главен секретар на ведомството Красимир Вълчев заедно с училищния звънец, което е традиция от Стефан Воденичаров насам. Призова го да продължи политиката на еднаква важност на всички сектори на образованието и още.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: Да намери тази тънка пътечка, от която има нужда ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", за да може през 2018 и 2023 г. да се поздравим с успех.

Новият министър каза, че ще работи за ново, по-справедливо разпределение на делегираните бюджети и за обещаното увеличение на учителските заплати.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: В управленската програма на правителството е заложен ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период, това може да стане и като финансист съзнавам колко е трудно това от гледна точка на бюджета, но този ангажимент ще бъде изпълнен.

Предаването на властта в Министерството на културата по традиция беше придружено от предаването и на Манасиевата хроника. От днес зам.-министърът от няколко редовни и служебни правителства - Боил Банов вече е начело на ведомството. Той каза, че е доволен да продължи да работи със своите колеги, а неговият предшественик Рашко Младенов му пожела успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на траур в Славяново
Ден на траур в Славяново
Британският принц Филип се оттегля от обществените си задължения
Британският принц Филип се оттегля от обществените си задължения