НОВИНИ

Новият парламентарен сезон започна със скандали и призиви за предсрочни избори

От БСП заявиха, че по 20 техни депутати ще стоят в пленарната зала, а останалите ще се срещат с избиратели. Управляващите пък си пожелаха успешно приключване на мандата. Първият пленарен ден от новата сесия мина под знака на предположенията дали ще бъдат приети трите министерски оставки.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:20, 04.09.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Политическата есен започна тържествено с пожелание за единство.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Нека днес си припомним призива на Петко Славейков. Да се покажем като народ вечно съединен. И да търсим съгласие в името на България.

Депутатите обаче и днес демонстрираха, че са далеч от съгласие.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети за 4-годишен мандат.

Според левицата мнозинството е изчерпало възможностите си.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Тази зала, този парламент и това мнозинство е изчерпало своите възможности. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония, искаме разпускане на парламента и искаме предсрочни избори. 20 души ще останат в залата и ще отстояват позициите на "БСП за България". Останалите идваме при вас.
Цветан Цветанов: Преди минути бяха вътре 35. Тя преди час обяви, че ще станат 20. Ето ви едно неизпълнение на политическо решение, ние знаем, че в БСП има разцепление.
Корнелия Нинова: Следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов-Борисов. Подадени оставки от премиер Борисов се оспорват от г-н Цветанов.
Цветан Цветанов: Пуска в публичното пространство, че има нещо между мен и Борисов. Този филм и този сценарий съм го слушал от 2008 година.
;

ДПС отново обявиха коалицията за безпринципна. За тях основният въпрос е не в самото правителство, а какво ще се случи след него.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: То вече практически си е отишло с абдикиране от задълженията си. Остава само актът за напускане на властта да се оформи юридически. Смяна на министри - какво от това? Предсрочни избори - и какво от това?
Веселин Марешки - председател на ВОЛЯ: Трябва да ви поздравя не само за откриване на новата сесия, а по-скоро и за началото на новата предизборна кампания, защото виждаме в изявите на някои лидери, че изведнъж се загрижиха за народа.

Единствено патриотите нямаха декларация в залата.

Борис Ячев - Обединени патриоти: Г-н Сидеров не беше в зала и затова просто нямаше декларация.

В кулоарите вървяха предположенията дали оставките на тримата министри ще бъдат приети.

Драгомир Стойнев - БСП за България: Считаме, че на този етап оставки няма да има. Това няма да ни учуди, защото сме свидетели на подобни действия предходните месеци.
Искрен Веселинов - Обединени патриоти - ВМРО: Смятаме тези оставки за прибързани, преди да са ясни причините за съответната злополука.
Цветан Цветанов - Ако бъдат внесени оставките от министър-председателя, от ПГ на ГЕРБ ще бъдат подкрепени.

Цветанов обаче обясни, че всичко зависи от общото решение с партньорите във властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон назначи двама нови министри
Еманюел Макрон назначи двама нови министри
Русия поднови въздушните удари в Идлиб
Русия поднови въздушните удари в Идлиб