От БСП заявиха, че по 20 техни депутати ще стоят в пленарната зала, а останалите ще се срещат с избиратели. Управляващите пък си пожелаха успешно приключване на мандата. Първият пленарен ден от новата сесия мина под знака на предположенията дали ще бъдат приети трите министерски оставки.

Политическата есен започна тържествено с пожелание за единство.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Нека днес си припомним призива на Петко Славейков. Да се покажем като народ вечно съединен. И да търсим съгласие в името на България.

Депутатите обаче и днес демонстрираха, че са далеч от съгласие.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Заявяваме волята си да следваме законодателните приоритети за 4-годишен мандат.

Според левицата мнозинството е изчерпало възможностите си.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Тази зала, този парламент и това мнозинство е изчерпало своите възможности. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония, искаме разпускане на парламента и искаме предсрочни избори. 20 души ще останат в залата и ще отстояват позициите на "БСП за България". Останалите идваме при вас.
Цветан Цветанов: Преди минути бяха вътре 35. Тя преди час обяви, че ще станат 20. Ето ви едно неизпълнение на политическо решение, ние знаем, че в БСП има разцепление.
Корнелия Нинова: Следващите дни ще сме свидетели на битката Цветанов-Борисов. Подадени оставки от премиер Борисов се оспорват от г-н Цветанов.
Цветан Цветанов: Пуска в публичното пространство, че има нещо между мен и Борисов. Този филм и този сценарий съм го слушал от 2008 година.

ДПС отново обявиха коалицията за безпринципна. За тях основният въпрос е не в самото правителство, а какво ще се случи след него.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: То вече практически си е отишло с абдикиране от задълженията си. Остава само актът за напускане на властта да се оформи юридически. Смяна на министри - какво от това? Предсрочни избори - и какво от това?
Веселин Марешки - председател на ВОЛЯ: Трябва да ви поздравя не само за откриване на новата сесия, а по-скоро и за началото на новата предизборна кампания, защото виждаме в изявите на някои лидери, че изведнъж се загрижиха за народа.

Единствено патриотите нямаха декларация в залата.

Борис Ячев - Обединени патриоти: Г-н Сидеров не беше в зала и затова просто нямаше декларация.

В кулоарите вървяха предположенията дали оставките на тримата министри ще бъдат приети.

Драгомир Стойнев - БСП за България: Считаме, че на този етап оставки няма да има. Това няма да ни учуди, защото сме свидетели на подобни действия предходните месеци.
Искрен Веселинов - Обединени патриоти - ВМРО: Смятаме тези оставки за прибързани, преди да са ясни причините за съответната злополука.
Цветан Цветанов - Ако бъдат внесени оставките от министър-председателя, от ПГ на ГЕРБ ще бъдат подкрепени.

Цветанов обаче обясни, че всичко зависи от общото решение с партньорите във властта.