Новият премиер на Австралия Скот Морисън прие оставката на досегашния министър на външните работи Джули Бишоп и обяви първите промени в кабинета си, предадоха ДПА и ТАСС.

© БТА

На пресконференция в Канбера Морисън съобщи, че Питър Дътън се връща в правителството на предишния си пост - министър на вътрешните работи, имиграцията и опазването на границите. Новият министър на енергетиката е Ангъс Тейлър, който според Морисън, има "невероятен опит в решаването на сложни и много сложни проблеми". Преди Тейлър бе министър без портфейл, отговарящ за опазването на правовия ред и киберсигурността.


Австралия има нов премиер след тежката политическа криза

Австралия има нов премиер след тежката политическа криза

След дни на политическа криза Австралия има нов премиер. Постът пое досегашният министър на държавното съкровище Скот Морисън. Малкъм Търнбул беше от...

Марис Пейн, която досега бе министър на отбраната, ще оглави външното министерство. Министерството на отбраната поема Кристофър Пайн, който ще напусне поста министър на отбранителната промишленост, а на негово място идва Стивън Чиобо. Досега Чиобо бе министър на търговията, туризма и инвестициите.

Бившият министър на социалната политика Даниъл Техън става министър на образованието, а досегашният му приемник Саймън Бърмингам поема търговията, туризма и инвестициите.

Министърът на здравеопазването Грег Хънт и министърът на комуникациите и изкуствата Мич Файфийлд, които подадоха оставка в четвъртък, се връщат на предишните си постове. Матиас Корман запазва портфейла на финансов министър.

В петък при извънреден партиен вот за лидер на Либералната партия, която влиза в управляващата коалиция, бе избран Скот Морисън. Той смени на поста лидер на Либералната партия и премиер на Австралия Малкълм Търнбул.