НОВИНИ

Румен Радев встъпи в длъжност като петия демократично избран президент

Новият демократично избран президент на България встъпи в длъжност на церемония, пълна с традиции и преплитане на символите на държавността. Встъпването в длъжност на Румен Радев започна с приемане на караула, последва молебен, а след това двете президентски двойки се събраха в сградата на президентството, където завърши смяната на властта на "Дондуков" 2. Приемственост и добър тон белязаха днешните събития.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:05, 22.01.2017
Чете се за: 03:30 мин.
У нас

Церемонията по предаване и приемане на поста държавен глава на Република България започна в 10:45 ч. при минус 9 градуса на площад "Свети Александър Невски". За последен път президентът Росен Плевнелиев прие рапорта на началника на караула, поклони се на Националното знаме и поздрави гвардейците.

Росен Плевнелиев: "Здравейте, гвардейци!"
- "Здраве желаем, господин президент!"
Росен Плевнелиев: "Отлично отговаряте!"
- "Служим на Република България!"
- "Ураа!!!"

След поздрава президентът Плевнелиев зае място до вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова, очаквайки Румен Радев.

Минути по-късно президентът Радев бе посрещнат от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, с когото поговори по-дълго от обичайното.

"Господин президент на Република България и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили, почетният караул за участие в акта по предаване на поста държавен глава на Република България е построен. Началник на караула - подполковник Дончев."

За първи път президентът Румен Радев прие рапорта на началника на караула. Поклони се пред Националното знаме, обходи строя от четири представителни части на Българската армия и Гвардейския представителен духов оркестър и също поздрави почетния караул.

Румен Радев, президент на Република България: "Здравейте, гвардейци!"
- "Здраве желаем, господин президент!"
Румен Радев, президент на Република България: "Отлично отговаряте!"
- "Служим на Република България!"
- "Ураа!!! "

Последваха речи от двамата президенти - и двете в духа на приемствеността за доброто и успеха на България и българския народ.

Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.): "Един труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един президент досега не е допускал такава грешка. Уважаеми президент Радев, нека Ви желая от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България. На добър час господин президент! Да жиеве България!"
Румен Радев, президент на Република България: "За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Плевнелиев пред всички Вас. Днешната церемония има своя дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме, но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността, общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето.

21 топовни салюта отбелязаха встъпването в длъжност на новия Върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Въпреки ниските температури и изключително студеното време, десетки хора дойдоха на площад "Св. Александър Невски" да видят на живо встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Сред тях имаше много малки деца и дори военни.

- "Много вълнуващо, много ми хареса. Аз много обичам такива ритуали и тържества.
Какво ще пожелаете на новия президент?
- "Само най-хубавите неща. Да бъде обединител на нацията, както и той каза, че трябва да бъде, да служи на народа, да спазва Конституцията и законите, всички тези неща, които си пожелаха взаимно, да се сбъднат."
- "Нека бъде наистина президент на българите."

След речите двамата президенти Румен Радев и Росен Плевнелиев поздравиха официалните лица на церемонията - премиерът в оставка Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, висши държавници, военни и дипломати.

С венец пред Паметника на незнайния воин и минута мълчание президентите Радев и Плевнелиев почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

След което приеха тържествения марш на почетния караул.

Тържествен молебен в катедралния храм "Св. Ал. Невски " за успех на президента Румен Радев в неговото бъдещо отговорно служение отслужи българският патрирах Неофит.

Молебенът започна след края на военната церемония като в храма дойдоха и президентът Росен Плевнелиев, и вицепрезидентите Илияна Йотова и Маргарита Попова. Патрирах Неофит благослови новия президент, а в отслужването на молебена взеха участие и митрополитите от Светия Синод - Григорий, Николай и Серафим.Патриархът се обърна към президента с думите, че властта винаги е свързана с отговорност.

Неофит, патрирах Български: "За да бъде успешно вашето служение ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благодентствие и мир."

Патрирах Неофит подари на президента Румен Радев икона на Спасителя Иисус Христос, с пожелание той да го подкрепя в предстоящото му служение. Някои от по-нетърпеливите бяха дошли в храма, за да видят отблизо за първи път новия президент.

Днес Росен Плевнелиев влезе за последен път в президентската институция като действащ държавен глава, а Румен Радев - за първи път след като официално встъпи в длъжност.

След молебена в храма"Св. Александър Невски", церемонията по предаването на властта се пренесе на "Дондуков" 2. На парадния вход на президентската институция Росен Плевнелиев и Маргарита Попова посрещнаха Румен Радев и Илияна Йотова. Симпатизанти на новата президентска двойка ги посрещна с аплодисменти. Чу се и пожелание "успешен полет".

- "Искаме да му пожелаем много здраве, успешен мандат и да бъда много мъдър в своите решения, защото представлява българския народ."

Предаването на властта в президентската институция премина във ведра атмосфера. Двете президентски двойки си направиха обща снимка в Гербовата зала. Радев и Плевнелиев се оттеглиха в Зелената зала, за да разговарят на четири очи.

Росен Плевнелиев: "Още веднъж успех."

Илияна Йотова и Маргарита Попова разговаряха в кабинета на вицепрезидента.

Илияна Йотова: "Надявам се никога да не съжалиш за това, че аз ще дойда в този кабинет след теб."
Маргарита Попова: "А, и дума да няма. Има много позитивна енергия, много топлина в този кабинет - предаваме я и искам да я пазиш до края на мандата."

След срещите, новите стопани в президентската институция изпратиха на парадния вход Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Отвън екипите на досегашната президентска двойка се разделиха с тях с аплодисменти.

"Дошъл съм да му кажа довиждане и на добър час".

Церемонията приключи. Страната ни има вече своята пета президентска двойка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Мария Нейкова е новият областен управител на област Бургас
Мария Нейкова е новият областен управител на област Бургас
15:56, 19.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Докладът за "Боташ" влиза в НС, ГЕРБ с контраобвинения към ПП-ДБ
Докладът за "Боташ" влиза в НС, ГЕРБ с контраобвинения към ПП-ДБ
15:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Оставам министър до указ на президента, диалогът с премиера е възстановен, заяви Стефан Димитров
Оставам министър до указ на президента, диалогът с премиера е възстановен, заяви Стефан Димитров
15:35, 19.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента се разпада
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента се разпада
15:05, 19.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Първият кораб с американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" акостира във Варна
Първият кораб с американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" акостира във Варна
14:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
13:32, 19.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Правителството ще одобри 30 милиона лева за детски градини
Правителството ще одобри 30 милиона лева за детски градини
13:15, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока
Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока
12:56, 19.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
12:55, 19.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Купуват електрически училищни автобуси
Купуват електрически училищни автобуси
12:49, 19.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш
Две бебета от Кюстендил са починали от коклюш
12:24, 19.04.2024
Чете се за: 00:30 мин.
2-годишно дете подкара кола и се вряза в заведение
2-годишно дете подкара кола и се вряза в заведение
12:24, 19.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
БНТ отрази смяната на президентите в Смяна на караула
БНТ отрази смяната на президентите в "Смяна на караула"
Успешен зимен сезон в Добринище
Успешен зимен сезон в Добринище