НОВИНИ

Новият президент на Гамбия влезе в страната с войски

Западноафрикански войски влязоха в Гамбия, придружавайки новия президент на страната Адама Бароу, след като старият лидер Яхия Джаме най-сетне призна поражението си и се оттегли.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
19:35, 22.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света
новият президент гамбия влезе страната войски

След проведените през ноември избори в държавата опозиционният лидер Адама Бароу бе официално обявен за победител. Макар и Джаме първоначално да призна поражението си, само седмица по-късно той отмени решението си, призовавайки за ново гласуване. Впоследствие направи и опит и да блокира Бароу и да поеме поста чрез съдебно решение и обявяване на извънредно положение.

За да се постави край на политическата криза в страната Икономическата общност на западноафриканските държави, ООН, местни и международни групи поставиха ултиматум на Джаме - или да се откаже, или да бъде насилствено свален с помощта на военните.

Днес бившият вече държавен глава напусна Гамбия и кацна в Екваториална Гвинея, където се очаква да се установи със семейството си.

Докато той се откаже от властта, неговият наследник беше в Сенегал, за да не ескалира напрежението между техните симпатизанти.

Марсел Ален де Соуса, висш служител В Икономическата общност на западноафриканските държави, заяви, че в Гамбия е имало наемници, поддържащи Джаме, които са били потенциално опасни, но са вече неутрализирани.

Ален де Соуса призова Адама Бароу да заеме мястото си възможно най-скоро, за да не настъпва хаос и безвластие в африканската държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високи бели планини .
Високи бели планини .
Обявиха Дачия Сандеро за най-добър евтин автомобил във Великобритания
Обявиха Дачия Сандеро за "най-добър евтин автомобил" във Великобритания