НОВИНИ

Новият просветен министър представи приоритетите си

Проф. Николай Денков представи днес приоритетите, по които ще работи като служебен министър на образованието и науката. Първият от тях е подготовката на матурите и изпитите след 7-ми клас. Министър Денков каза още, че ще поправя дефектите в Закона за училищното образование с промени в подзаконовите актове и наредби. За другия свой приоритет - Оперативна програма " Наука и образование " служебният министър смята, че не е била управлявана добре по времето на министър Меглена Кунева.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:52, 06.02.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

На въпрос дали се налага ревизия на новия Закон за училищното образование заради проблемите с хореографските паралелки, Националната природо-математическа гимназия, приобщаващото образование на проблемните деца и изпуснатия материал при 7-ми и 6-ти клас, министър Денков отговори:

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: "Не е работа на служебното правителство да обсъжда промени в току-що влязъл закон, затова ние ще използваме максимално възможностите, които дават подзаконовите актове. С други думи ние няма да обсъждаме промени в законите, но ще направим всичко възможно в оперативен порядък по най-бързия начин да направим тези корекции в наредбите, които ще позволят да се решават проблеми от този тип."

Проф. Денков допълни, че се работи по приема в хореографските паралелки и наредбата, свързана с проблемните деца в училище и че ще търси решение и за по- трудния проблем с пропуснатия материал. Стана ясно, че е получил в наследство и три недовършени държавни образователни стандарта- за финансирането в училище, за учителските заплати и за материалната база и смята да подготви до месец поне първите два. Като свои приоритети определи- подготвянето на матурите и изпитите след 7-ми клас, където промени спрямо казаното досега няма. Освен това- актуализирана стратегия за научните изследвания, изменение на закона за академичния състав и Оперативната програма " Наука и образование". За нея каза, че не върви според очакванията и че са разплатени само 2, 8 % от бюджета й. Затова се очаква одитен доклад от Европейската комисия.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: "Подходът, който беше избрал екипа на г-жа Кунева не беше правилен, аз затова си тръгнах от министерството, очакваме да видим как Европейската комисия е описала проблемите, които тя е видяла, за да знаем как да ги преодолеем."

На всички въпроси за Оперативната програма проф. Денков обеща да отговори след като излезе доклада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИКЕА ще произведе играчка по дизайн на 10-годишната Мира от София
ИКЕА ще произведе играчка по дизайн на 10-годишната Мира от София
Откриха над 7 килограма кокаин, скрит в товарен автомобил​ на Дунав мост 2​
Откриха над 7 килограма кокаин, скрит в товарен автомобил​ на "Дунав мост 2​"