НОВИНИ

Новият синтетичен наркотик може да убие дори при допир и вдишване

Фентанилът е нов синтетичен наркотик, който навлиза у нас и в малки дози има сериозен ефект. Има много голям риск при свръхдози, дори при допир и вдишване може да причини смърт, използва се доста сериозно в САЩ, засега не е широко застъпен в Европа. Това каза в студиото на "Още от деня" началникът отдел "Борба с наркотрафика", Агенция "Митници" Стефан Бакалов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 20.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Той обясни, че за последните години в САЩ има 20 000 загинали от фентанил и неговите произвидни.

Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика", Агенция "Митници": Наркотикът не е и скъп, дори се използва в хуманната медицина като аналгетик. Произвежда се нелегално във фабрики в Китай и достига до много части по света, от САЩ през Великобритания до Европа. Трябва да се вземат мерки, първо трябва да има превантивна кампания за информираност, особено при хора, които използват наркотични вещества, понякога се смесва с хероина. А в днешно време вече дрога се купува и онлайн. Сайтовете се хостват в Европа. Искаме да направим силна медийна кампания.

Основният проблем е информираността на хората, правим всичко възможно да информираме, особено децата, отбеляза Стефан Бакалов.

Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика", Агенция "Митници": От опита, който имаме, вече границата за опитване нанаркотици е паднала до 12 години. Започва се с марихуана и после децата стигат до други наркотични вещества. Най-употребявани у нас са марихуаната, амфетамини и хероинът.

Бакалов обясни, че има положителна тенденция при задържане на наркотични вещества на границата у нас.

Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика", Агенция "Митници": Повече от 1440 кг наркотични вещества са задържани по границата тази година, 570 кг хероин и 220 кг морфин. 15 тона прекурсори са задържани също.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последното оборудване за АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината
Последното оборудване за АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината
Общината предлага законови промени, за да ограничи презастрояването на София
Общината предлага законови промени, за да ограничи презастрояването на София