Новият турски парламент се събира утре от 14 часа за церемония по полагане на клетва от новоизбраните депутати, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", като уточнява, че на 12 юли се очаква да бъде избран председател на новия парламент.

След утрешната церемония новата парламентарна група на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган ще се събере на първо заседание в парламента. Ердоган, който е лидер на партията, ще направи изказване пред парламентарната група.
На заседанието ще бъде взето решение за кандидат на партията за поста председател на парламента. Очаква се Ердоган да обяви досегашния премиер Бинали Йълдъръм за кандидат на партията за този пост, отбелязва вестникът.

На 9 юли ще се състои встъпването в длъжност на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ще положи клетва в парламента, а от 18 часа ще даде прием в президентския дворец. На приема са поканени 3000 гости, сред които представители на политическите, деловите, спортните и артистичните среди, както и чуждестранни лидери. Държавни и правителствени ръководители от 17 страни, сред които президентът Румен Радев, са потвърдили, че ще присъстват на церемонията, която ще отбележи преминаването към новата президентска система на управление. След полагането на клетва в парламента президентът ще издаде първия президентски указ, с който ще бъдат учредени новите министерства. Ердоган ще обяви състава на новия кабинет в 21 часа в понеделник.

На 24 юни в Турция се състояха президентски и парламентарни избори. Настоящият президент беше преизбран на изборите, които поставят началото на нова система на управление, възлагаща на президентската институция широки правомощия.