НОВИНИ

Новият управител на НЗОК с промяна на правилата за изписване на лекарства

Спешни мерки за ограничаване на преразхода за лекарства готви новият управител на Националната здравна каса. Доктор Дечо Дечев планира да промени реда при изписване на скъпо струващи медикаменти по протоколи. Очакваният дефицит в бюджета на касата по това перо в края на годината е около 40 милиона лева.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:58, 23.07.2018
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Според управителя на здравната каса на пациентите, които получават лекарства с протоколи, се предписват най-скъпите медикаменти, въпреки че за лечението им има подходящи и по-евтини. Дечо Дечев смята, че причина за това е влияние на фармацевтичните компании.

д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: В цял свят влияят. Искам да ви кажа, че може би сме единствената държава поне на Балканския полуостров, в която не се водят сериозни дела срещу начина по който работят те.

От фармацевтичната индустрия са категорични,че спазват строги етични правила при работа с лекарите.

Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България: Основното правило е, че тя не трябва да влияе на избора, а само да дава информация за тези нови технологии. От там нататък как лекарят избира кое лечение да се използва, зависи само от неговата компетентност.
;

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков смята, че вероятно има субективен елемент при избора терапия от лекарите.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването§ И аз като лекар работейки преди това. Всеки гледа да си глези пациента и да може той да разчита на него така, че известен субективизъм може би има при предписване на едно или друго лекарство.

Управителят на здравната каса е решен да промени правилата при предписване на скъпо струващите лекарства с протоколи.

д-р Дечо Дечев - управител на НЗОК: Когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни - тоест с еднакви показания и противопоказания ще трябва да се избират най-евтините в момента.
;

Това според Дечев ще съкрати пътя на пациента до лекарствата и ще позволи на фармацевтичните компании да пренасочат влиянието си към предлагане на най-атрактивна цена. Пациентите обаче не са съгласни с готвените промени.

Ангелина Бонева - Център за защита правата в здравеопазването: Когато става дума за лечение, то е индивидуално за всеки един от нас. Един пациент, ако има нужда от един медикамент той трябва да му бъде даден навреме. Няма значение дали са 10, дали са 1000, дали са 1 милион.

Дечо Дечев се ангажира до три месеца да представи мерки за подобряване на контрола, лекарствената политика и лечението в чужбина. Прогнозите са,че ако те се приемат здравната каса ще завърши следващата година без бюджетен дефицит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма засегнати българи при големите горски пожари край Атина
МВнР: Няма засегнати българи при големите горски пожари край Атина
Продължава разчистването на границата с Румъния край село Кайнарджа
Продължава разчистването на границата с Румъния край село Кайнарджа