НОВИНИ

Новият устройствен план на Борисовата градина беше представен на експертен съвет

Новият подробен устройствен план на Борисовата градина беше представен за първи път пред експертния съвет по устройство на територията в Столичната община. Той предвижда освобождаване на парка от коли и обособяване на нови 1080 паркоместа, разпределени в няколко паркинга, два от които подземни. Ще бъде подобрена и транспортната комуникация за пешеходци с изграждането на три подлеза и няколко пешеходни пътеки и надлези.

БНТ2-София
от БНТ2-София Цветелина Борисова
19:50, 30.01.2018
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Подробният устройствен план е изготвен според концепцията, спечелила конкурса, организиран от Столичната община. В представения вариант паркът ще бъде разделен на три урегулирани поземлени имота. Целта е Борисовата градина да се върне кам автентичния си облик от 1936-та година.

Проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, ръководител на екипа на проекта : Един от важните аспекти в плана, а и предложенията на журито, е да изведем автомобилите от парка. Днес има едно нерегламентирано влизане в парка, който създава голямо напрежение и ние с нашият проект предлагаме освобождаване на парка от коли.

Достъпът за коли в Борисовата градина и сега според нормативната база е ограничен. Това обаче не спира шофьорите.

Въпреки че паркирането в Борисовата градина е забранено, само на метри от знака, указващ това, виждаме паркирали коли, а тук минават и други.

Автомобилите често се движат необезпокявани по алеите, а един от знаците "забраняващ паркиране и престой се оказва счупен на земята. Неговият събрат все още стои изправен, но тези, които се съобразяват с него, са малко. Проектантите на новия устройствен план се надяват да се справят с проблема, защото той предвижда възможност само за регламентирано влизане на автомобили със специален режим. Паркинги в градината няма да има, но достъпът до нея за автомобили ще бъде подобрен, като в подходящите за това зони ще бъдат създадени нови 1080 паркоместа. 760 от тях ще бъдат в два подземни паркинга, единият - на мястото на автокъщата срещу БНР, а другият - при гара "Пионер". Откритите паркинги ще бъдат по ул. "Кирил Видински", до духовната семинария и на мястото на трамвайната линия в участъка от Телевизионната кула до Руското посолство. Този паркинг ще бъде свързан с подлез и така ще бъде осигурен пешеходен достъп до зала София.

Ограничаването на новото строителство в Борисовата градина обаче остана сред основите искания на много от присъстващите.

Мария Ачкова, кмет на район "Средец", СО Ние сме против каквото и да било нови строителство в тази част на парка, който е неговата основно резерватна част. Искаме да можем отново да ползваме отново къпалня "Мария Луиза

Според кмета на район "Средец" в градината е необходимо и да се възстанови и храстовата растителност, защото тя има шумоизолираща и предпазна функция. След днешното обсъждане на 67-членния експертен съвет ще бъдат внесени необходимите корекции в Подробния устройствен план и той ще бъде представен за обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годишна среща на бизнеса с правителството
Годишна среща на бизнеса с правителството
Няма да се строи хотел край Яворовите скали в Поморие
Няма да се строи хотел край "Яворовите скали" в Поморие