Ново българско кино в ефира на БНТ. В 5 неделни вечери обществената медия ще представи 5 български филма от последните 5 години.

Започваме утре вечер след централните новини "По света и у нас". Първото заглавие е "Сняг" на режисьора Венцислав Василиев. Какво още сме ви подготвили и как през годините екранът на Българската национална телевизия се превърна в естествен дом на българското кино, разказва следващият репортаж.

Магията на големия екран среща уюта на малкия. За да видим нашия живот през очите и обектива на днешното поколение в българското кино. Режисьорите Венцислав Василев, Иглика Трифонова, Петър Попзлатев, Иван Черкелов и Кристина Николова и звездни актьори като OванесТоросян, Жана Караиванова, Захари Бахаров, Деян Донков ще ни разкажат за вълнията и проблемите на обикновения човек.

Владо Трифонов, филмов програматор: Ролята на Обществената телевизия при представянето на новото българско кино е огромна, тъй като за съжаление много филми не успяват да намерят своята публика в кината, а при всички случаи по телевизията те могат да бъдат видени от много повече зрители.
Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата: Данните, които имаме за последните 3 години, 2014-2016 г., показват, че игралните, документалните и анимационни филми, са гледани от над 157 млн. човека.
Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1: С това на практика Обществената телевизия се превръща в най-големия киносалон за разпространение на българско кино. Много ни се искаше в този киносалон зрителят да влезе с тези 5-6 нови заглавия, които предлагаме и да види кои са новите режисьори, кои са новите актьори, кои са новите имена на българското кино. Да се запознае и да види кои са темите, които вълнуват творците, защото онова пък, което тях ги интересува е дали създаденото от тях вълнува зрителя.

"Сняг", "Прокурорър, защитникът, бащата и неговият син", "Аз съм ти", "Семейни реликви" и "Вяра, любов + уиски". В неделните вечери филмите ще говорят за света, който ни заобикаля - за съдбите, неволите, изборите и раните от близкото минало. Започваме тази неделя, веднага след централните новини.