НОВИНИ

Ново депо за битови отпадъци откриха край пазарджишкото село Алеко Константиново

Първата клетка на новоизграденото регионално депо за твърди битови отпадъци край пазарджишкото село Алеко Константиново бе открита от министъра на околната среда Нено Димов. За изграждане на съоръжението са изразходвани чрез държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда близо 16 милиона лева. Депото ще обслужва Пазарджик и още осем общини от областта, в които живеят 250 хиляди души.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
21:07, 13.10.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Министър Димов подчерта, че това е поредна инвестиция, финансирана изцяло с български средства. Ще бъдат закрити 10 стари сметища в района. Така в България изведените от експлоатация стари сметища стават 96 като остават още само 17, които трябва да се закрият до края на годината:

Нено Димов - министър на околната среда и водите:
"Това е целта, защото, ако не изпълним този срок съответно, няма да можем да използваме искането, ще бъде размразена процедурата и ще почне санкционирането, но аз не допускам такъв вариант."

Очаква се обаче през следващата година да се повиши такса смет в общините, които ползват сметището.

Костадин Коев – кмет на община Велинград:
"При всички положения се налага да се увеличи такса смет, защото ще има и транспортни разходи и ще има разходи за управление на депото към този момент не може да сме конкретни и да кажем с колко таксата смет ще бъде увеличена."

По ниска такса смет може да се да се въведе в общините Пазарджик, Лесичово, Септември, Белово Ракитово, Велинград, Батак, Брацигово и Пещера едва след построяването на сепарираща система и разделно събиране на отпадъците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов в Панорама: Политиката по доходите няма да е на калпак
Владислав Горанов в "Панорама": Политиката по доходите няма да е на калпак
Производството на бира у нас бележи най-висок ръст за последните 10 години
Производството на бира у нас бележи най-висок ръст за последните 10 години