Митът, че чаша вино на ден е полезна, вече е разбит. Оказва се, че няма вид или количество алкохол, които да са полезни за консумация. Такива са изводите от мащабно проучване за влиянието на алкохола върху човешкото здраве.

Специалистите признават: пиенето в скромни количества - по чаша на ден, примерно, би могло да предпази от сърдечни заболявания, но като цяло увеличава риска от рак и други болести или физически наранявания.

Проучването е правено в периода 1990 - 2016 година, в 195 държави. Анкетирани са хора на възраст от 15 до 95 години. Сравнявани са такива, които пият по чаша на ден и пълни въздържатели.

Проф. Линда Болд: Това вероятно е най-изчерпателното и мащабно проучване на здравните рискове, свързани с aлкохола. Включва стотици автори и държавите по света. Мисля, че то слага край на общи заблуди и стереотипи за влиянието на алкохола върху здравето.

Анлизът показва още, че годишно от болести пряко или косвено свързани с алкохола умират 2, 8 милиона по света. Като малко над 2% са жени, а около 7 на сто са мъже. Учените са подредили и най-консумиращите по пол. Най-често "Наздраве" казват дамите в Украйна и господата в Румъния!