НОВИНИ

Ново напрежение между Индия и Пакистан заради Кашмир

След няколко години на затишие, между ядрените сили Индия и Пакистан отново назря конфликт. Пакистанските военни съобщиха, че са свалили два индийски изтребителя и са задържали единия от пилотите. Заради кризата Пакистан затвори въздушното си пространство, което наложи пренасочването на десетки граждански самолети.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:19, 27.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Кашмир - районът, за който Индия и Пакистан спорят от десетилетия отново обтегна отношенията им. Напрежението нарасна след самоубийствен атентат, който беше извършен в средата на месеца в индийската част на Кашмир. Загинаха 40 души. Отговорност пое пакистанската ислямитска групировка "Джаиш е Мохамед". Последваха индийски удари по базата на ислямистките бунтовници. Исламабад обяви, че при операцията са загинали около 300 души.

- За нас няма надежда след ударите на индийската армия. Бягаме, напускаме този район.

Индия потвърди загубата на един от самолетите си и призова Пакистан да върне пленения пилот. Пакистанският премиер предложи диалог.

Имран Хан, премиер на Пакистан: Ако искате диалог, ние сме съгласни. По-добре е да надделее разумът.

Съединените щати и много европейски държави призоваха двете страни към сдържаност. От средата на миналия век. Пакистан и Индия са водили три войни, само едната не е била за Кашмир. Две-трети от спорния район са индийски, другата част е пакистанска. Въздушното пространство на Пакистан остава затворено до 2 часа българско време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобусните превозвачи предлагат компаниите в сектора да се регистрират по ДДС
Автобусните превозвачи предлагат компаниите в сектора да се регистрират по ДДС
Заради влакова катастрофа в Египет: Транспортният министър подаде оставка
Заради влакова катастрофа в Египет: Транспортният министър подаде оставка