След няколко години на затишие, между ядрените сили Индия и Пакистан отново назря конфликт. Пакистанските военни съобщиха, че са свалили два индийски изтребителя и са задържали единия от пилотите. Заради кризата Пакистан затвори въздушното си пространство, което наложи пренасочването на десетки граждански самолети.

Кашмир - районът, за който Индия и Пакистан спорят от десетилетия отново обтегна отношенията им. Напрежението нарасна след самоубийствен атентат, който беше извършен в средата на месеца в индийската част на Кашмир. Загинаха 40 души. Отговорност пое пакистанската ислямитска групировка "Джаиш е Мохамед". Последваха индийски удари по базата на ислямистките бунтовници. Исламабад обяви, че при операцията са загинали около 300 души.

- За нас няма надежда след ударите на индийската армия. Бягаме, напускаме този район.

Индия потвърди загубата на един от самолетите си и призова Пакистан да върне пленения пилот. Пакистанският премиер предложи диалог.

Имран Хан, премиер на Пакистан: Ако искате диалог, ние сме съгласни. По-добре е да надделее разумът.

Съединените щати и много европейски държави призоваха двете страни към сдържаност. От средата на миналия век. Пакистан и Индия са водили три войни, само едната не е била за Кашмир. Две-трети от спорния район са индийски, другата част е пакистанска. Въздушното пространство на Пакистан остава затворено до 2 часа българско време.